Se vorbește încă din luna octombrie a anului trecut despre acest spital modular ATI. După o întâlnire cu fostul premier Ludovic Orban, șeful Spitalului Județean spunea că unitatea sanitară pe care o conduce „va avea în curând în structură un spital modular complet dotat”, inclusiv cu paturi de terapie intensivă, pentru diagnosticul și tratamentul pacienților infectați cu Covid-19.
Proiectul a fost depus pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM-2) și este evaluat la 3 milioane de euro. A fost însă o problemă cu terenul, iar Primăria Timișoara a reușit, în ședința extraordinară a consiliului local de marți, să pună la dispoziția spitalului o parcelă de 4.500 mp de lângă Casa Austria, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de cinci ani. Potrivit PMT, valoarea terenului este de 3,8 milioane de lei.
„În această perioadă în care întreaga comunitate timișoreană este greu încercată de criza sanitară cauzată de Covid-19, Primăria Timișoara a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a veni în sprijinul autorităților sanitare. De la proiectul Oxigen, la acest teren, vom pune umărul pentru ca timișorenii și timișenii să beneficieze de cele mai bune tratamente posibile, până când vom învinge această pandemie”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Pornește licitația pentru execuție, cu clauză
Mai rămâne de rezolvat problema finanțării, proiectul fiind în faza finală de evaluare, spune directorul Spitalului Județean Timișoara. Răspunsul final este așteptat până la începutul lunii iunie.
„Proiectul este în ultima fază de evaluare la Ministerul Fondurilor Europene, am primit doar feedback pozitiv până acum, deci suntem încrezători în succesul acestui demers. Este vorba despre un mini-spital modular dotat complet pentru funcțiile ATI. Va fi însă o structură permanentă, va fi construită încât să obțină toate avizele necesare, va fi conectată cu spitalul, va avea mini-laborator de analize, astfel încât să poată funcționa ca o secție ATI externă. Ni s-a spus să ne așteptăm la un răspuns la sfârșitul lunii martie – începutul lunii iunie”, ne-a explicat Raul Pătrașcu.
Unitatea sanitară are deja toată documentația necesară, mai spun oficialii spitalului, urmând să se caute deja constructor.
„Este gata proiectarea, dăm drumul săptămâna viitoare la licitația pentru construcție, cu clauză suspensivă”, a mai spus Pătrașcu pentru Tion.
Clauza respectivă înseamnă că va fi semnat contractul pentru execuție doar dacă va fi aprobată finanțarea. Odată finalizată licitația, secția modulară ATI ar trebui să fie ridicată în 60 de zile.
La Spitalul Județean Timișoara există 75 de paturi de Anestezie și Terapie Intensivă, din care 23 sunt pentru Covid-19. Potrivit lui Pătrașcu, după terminarea pandemiei, spitalul modular cu 22 de paturi va putea prelua o parte din capacitatea ATI din spital, de îndată ce clădirea va intra în șantier pentru reabilitarea completă.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“Ni s-a spus să ne așteptăm la un răspuns la sfârșitul lunii martie – începutul lunii iunie” cam prin 2055 poate, ratatilor.
Bani risipiti. Nu avem nevoie de un astfel de spital. Modificarile produse de vaccin sunt ireversibile si nu exista tratament pentru ele. Investiti mai bine in crematorii ca va fi mare nevoie de ele la anul in primavara, Oricum cei ce vor pieri de la vaccin nu merita sa stea langa stramosii lor oameni.