Cititorul atrage atenția asupra unei situații îngrijorătoare din Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Acesta spune că instituția sanitară nu are bani și că medicii sunt nevoiți să scoată din buzunarul propriu bani pentru a plăti anumite tratamente micilor pacienți.
„Vă scriu un mesaj pentru a atrage atenția asupra situației periculoase în care se află cetățenii din România când ajung la spital în perioada aceasta. Sper că nu sunt singurul. Am cunoștințe care lucrează ca și cadre medicale la Spitalul de Copii «Louis Țurcanu» din Timișoara.
Din cauza lipsei de fonduri, medicii au ajuns să cumpere din propriul salariu minimul necesar de medicamente și materiale pentru a asigura ce este urgent pentru copiii internați. Desigur, asta nu înseamnă că este asigurat ce este necesar pentru a minimiza suferința copiilor”, ne-a semnalat cititorul.
Mihai Gafencu: „E cel puțin interesant faptul că suntem menționați noi ca exemplu”
Oficialii de la „Louis Țurcanu” demontează acuzațiile potrivit cărora nu există fonduri pentru medicamente și materiale sanitare în spital. Directorul medical, dr. Mihai Gafencu, spune că spitalul de copii din Timișoara este, din contră, de multe ori cel care ajută alte unități medicale din oraș.
„Lumea știe care sunt locurile în care se aduc materiale sanitare, li se dau liste și li se cer produse la internare, și în care nu. Desigur, pentru că lumea nu e perfectă, nici spitalul de copii nu este perfect, ci e perfectibil. Am încercat, în mare parte, să avem cam de toate. Am împrumutat și la alte spitale, în foarte dese situații, diverse produse, tocmai pentru că ne-am îngrijit să existe” a declarat pentru Tion medicul Mihai Gafencu.
Au fost, totuși, instanțe în care medicii sau aparținătorii pacienților au cumpărat din exterior și din banii lor medicamente ori materiale sanitare, însă aceste situații sunt foarte rare. E important și contextul, subliniază Mihai Gafencu.
„Foarte deschis vorbind, sincopele la furnizori, la distribuitori și mecanismele, uneori, destul de complexe, să le spun doar, ale contractării de produse ce țin de farmacia unui spital, fac ca uneori să avem sincope în aprovizionare, pe diverse categorii. Ba din cauza prețului, ba din cauza lipsei în depozite, ba din cauza unor situații care țin de lanțul acesta de aprovizionare și da, le cunosc. Au fost câteva substanțe, în cursul anului trecut; sigur, în timp, corijate. Dar, fiind și eu medic practician, știu că au fost situații în care, într-adevăr, lumea a cerut și a reușit să suplinească. Uneori un cadru medical, alteori poate părintele, dar părintele are un formular pe care, la finalul internării, îl semnăm și decontăm ceea ce cumpără. Situația în care cumpără medicii este o alegere personală. Am făcut-o și eu, bineînțeles, în parcursul anilor de practică, care iată, acoperă un sfert de secol. Este o profundă nedreptate să spunem că ar fi regula într-un spital”, a mai adăugat Mihai Gafencu pentru Tion.
În plus, Gafencu a subliniat că în spitalul de copii din Timișoara nu a văzut nimeni ca regulă achiziția de medicamente și aducerea de materiale sanitare.
Trimite articolul
XImportant e să fie bani pentru salariile bugetarilor. Copilaşii oricum nu merg la vot.