La finele lunii martie, reprezentanții primăriei anunțau că bolnavii de Covid-19 vor fi tratați într-un așa-zis spital mobil la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Este vorba despre un container cu 15 paturi, care va fi dotat cu toată aparatura necesară, inclusiv cu ventilatoare. Achiziția trebuia să o facă unitatea sanitară, numai că, după jumătate de lună, încă se lucrează la caietul de sarcini.
Potrivit conducerii spitalului de boli infecțioase, Departamentul de achiziții încă lucrează la caietul de sarcini, însă pe primul loc sunt cumpărăturile zilnice, pentru echipamente de protecție și medicamente.
„Nu este ceva foarte ușor, nu am mai făcut niciodată așa ceva. Se lucrează la caietul de sarcini, la Departamentul de achiziții, care se ocupă în primul rând de achizițiile de zi cu zi, ceea ce ne trebuie în prima linie: echipamente de protecție, tot ce înseamnă necesar în laborator…”, ne-a spus Voichița Lăzureanu, director al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde sunt internați doar pacienți infectați cu coronavirus.
Stăm 5 luni după ventilatoare
Din cele 13 milioane de lei alocate de primărie, 1,2 milioane de lei costă structura modulară cu 15 paturi ATI. Numai că pe lângă containerul propriu-zis, spitalul trebuie să cumpere și echipamente, inclusiv ventilatoare. Iar toate acestea nu pot fi luate prin achiziție directă, ci e nevoie de licitație, ceea ce înseamnă că vor trece câteva luni bune până când vor ajunge toate la Timișoara.
„Nu renunțăm la achiziție, este o idee foarte bună, doar că este o cușcă goală cu niște paturi. Nu are ventilatoare, și pe acelea trebuie să le luăm. Ventilatoarele sunt foarte scumpe, nu le putem lua nici pe acelea prin achiziție directă. Termenele de livrare la ventilatoare sunt de la cinci luni în sus”, ne-a mai spus managerul de la „Victor Babeș”.
Doar 9 paturi ATI
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” este încă din prima zi în prima linie de luptă împotriva noului tip de coronavirus. Acolo pot fi internați 295 de pacienți, conform DSP Timiș, iar la momentul actual sunt 159 de bolnavi de Covid-19. Problema este la paturile de Terapie Intensivă, care sunt doar nouă, din care șapte sunt ocupate la ora transmiterii acestui material.
Există și rezerve în cazul în care spitalul se umple. Unități sanitare suport pentru Covid-19 în județul Timiș sunt Spitalul CF Timișoara, Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul Municipal Lugoj. Maternitatea unde se internează infectate cu coronavirus sau suspecte este Clinica Bega, iar Spitalul Județean de Urgență Timișoara este unitatea de dializă pentru cazuri grave și critice.
Primăria Timișoara are, tot ca rezerve, Clinica de Dermatologie din Complexul Studențesc, iar dacă situația ajunge să se agraveze pune la dispoziția medicilor și Sala Olimpia.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XLas ca in 5 ani e gata si caietu de sarcini si vom fi pregatiti prentru covid-21, doar atat i-a luat sa obtina niste avize pentru autorizarea liniei de tramvai catre Shopping City.
In Bucuresti au reusit instalarea unui spital mobil modular in 2 saptamani, la noi nici caietul de sarcini nu l-au facut. Probabil nici n-au gasit pixul cu care sa scrie in caietul de sarcini…
O parodie de primar, care isi dovedeste inutilitatea mai ales in momentele in care trebuie o persoana lucida la conducerea orasului.
Cine il mai voteaza pe specimenul asta la alegerile viitoare isi merita soarta si soarta familiei lui pe care o pune in pericol cu un clown in fruntea conducerii orasului.
-
Asa cum zicea Maestrul PUYA: “…baiiii inteligentule !..”
Caietul de Sarcini si Procedura de Achizitie o face SPITALUL ! Primaria doar le-a dat niste banuti.
E greu sa citesti articolul. Repede cu gura/tastele pe primar.. ca el e raspunzator pentru tot ce se intampla.Fii mai modest, nu imprastia “ura”
PS. Sigur nu stai in Zona Soarelui/ ori ti-a daramat Primaria garajul de kko si acuma iti este marit ficatul !
-
Timișorene (oare chiar ești?) , fii tu sigur că banii au fost dati cu dedicație pentru una din firmele de partid, încă nu s-au înțeles la comision de aia merg lucrurile greu. Dacă se știa cine le va face, era gata licitația deja. Deci tot la eroul tău, primachele, vor ajunge comisioanele, stai liniștit.
-
Daca era in Cartierul soarelui….
-
CHEAR ATI CREZUT CA SE VA FACE?AM VRUT SI NOI SAI COPIEM PE CHINEZII ,SINT DOAR PROMISIUNI
Probabil ca se cauta inca firma fantoma care sa livreze spitalul, si cand s-a gasit firma se face si caietul de sarcini la cerintele firmei asteia. Nu m-as mira ca firma sa fie abia maine, poimaine incrisa si special pentru acest spital facuta.
Aia de la Bucuresti in doua saptamani au ridicat spitalul, nici nu cred ca au avut caiet de sarcini soecial facut.
La noi in Timisoara cauta inca primarul negociaza procentele . De aia nici nu vrea sa stea acasa in caz ca e trimis in somaj tehnic, ca trebuie sa pazeasca macelaria cu ciolane.
Are doar containerele alea deja pregatite, de ce nu poate sa le foloseasca pe post de spital?
Iar a facut o achizitie pentru nimeni si cu bani multi cu aceste containere.
Daca situatia evolueaza ca si pana acum, nici nu mai este nevoie de acest spital. Cazurile noi s-au stabilizat, multi s-au vindecat, inca mai sunt locuri libere in spitalul vechi. Pentru ce sa mai cumperi unul mobil? Va fi nevoie de el doar daca de paste lumea va socializa asa cum se pare ca va fi.
Cred ca spitalul mobil o sa fie de cei care au facut vapoarele de pe Bega…
Mai bine caută teren pt cimitire.. Urmează beleaua.
Autoritatile sunt prompte ca de obicei si foarte interesate de cetateni… adica de contribuabili… taxe, impozite si amenzi.