Proiectul „Împreună putem învinge cancerul” contribuie la creșterea calității actului medical, la diversificarea serviciilor medicale oferite și facilitarea accesului la noi servicii de sănătate, ceea ce va duce pe termen lung la scăderea ratei mortalității prin cancer în regiunea vizată de proiect.
„Acest proiect are trei efecte pozitive: întărește reputația Timișoarei, serviciile medicale cresc în calitate și anvergură, iar acest proiect este interregional și finanțat de Uniunea Europeană”, a spus primarul Dominic Fritz în cadrul conferinței de lansare a proiectului.
foto: Tion
În 2019, la lansarea unui alt proiect cu finanțare europeană, a participat și Eva Andreaș, pe vremea când ocupa funcția de prefect de Timiș. După discuții cu medicul Olimpia Oprea, aceasta a sugerat să aducă în Timiș metoda de tratare a cancerului pe care însăși ea a parcurs-o, în lupta sa cu boala.
Astăzi, acel proiect a demarat, iar tehnologia HIPEC va fi folosită atât la Spitalul Municipal din Timișoara, cât și la Centrul de Sănătate din Kladovo. De asemenea, infrastructura sanitară va mai fi îmbunătățită și la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin și la Centrul de Sănătate Veliko Gradište.
„Ideea proiectului a venit de la doamna prefect, Eva Andreaș, care în 2019, când a participat la conferința de lansare a unui alt proiect strategic de screening al cancerului de tiroidă, care s-a finalizat, mi-a spus mie, doctorului Băcilă, doamnei directoare Anca Lolescu să ne gândim la un proiect cu tema procedura HIPAC de tratament a cancerului ovarian. Dânsa a efectuat această procedură în Germania, a costat în jur de 20.000 de euro.
E foarte important să putem asigura acces populației la aceste servicii. Am scris proiectul, la 1 martie 2020 a fost trimis spre evaluare, a fost selectat și în 23 octombrie 2023 s-a semnat contractul de finanțare. Este foarte important pentru că în proiect se vor achiziționa echipamente pentru încălzit citostatice, atât în Timișoara, cât și în Kladovo.
Am prevăzut și fonduri pentru consumabile, care sunt destul de scumpe, în jur de 1.800 de euro pentru fiecare pacient, în așa fel încât, pe perioada proiectului de trei ani, pacientele în special să beneficieze de această terapie.
Este recomandată mai ales în cancerul ovarian. Apare cel mai frecvent carcinomatoza peritoneală după ce se extirpă tumora, în cadrul aceleiași intervenții se introduce citostaticul încălzit la 42-43 de grade, care distruge micile metastaze intraabdominale. Așa se poate prelungi sau se poate chiar salva viața”, a spus managerul medical de proiect, dr. Olimpia Oprea.
România este o țară în care cancerele ginecologice au o incidență foarte mare. Mortalitatea este și ea mare, iar accesul la tratamente moderne, dar și la prevenție prin informare sunt deosebit de importante.
„Incidența este aceeași ca în toate țările europene. Dar problema noastră este depistarea, depistarea și tratamentul corect efectuate și centrele care să se ocupe de acest lucru. Dar în primul și în primul rând prevenția. Ar fi prevenția prin vaccinare, depistarea precoce prin controalele periodice și tratamentul adecvat, făcut în centre dedicate pentru acest tip de patologie”, a menționat managerul proiectului, dr. Mihai Băcilă, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Municipal din Timișoara.
În fapt, proiectul „Împreună putem învinge cancerul” prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru cei patru parteneri de proiect, iar două centre regionale de oncologie vor fi înființate la Timișoara și la Kladovo, care vor trata și pacienții trimiși de la celelalte instituții medicale partenere proiectului.
De asemenea, 2.000 de pacienți vor beneficia de diagnostic și tratament, iar medicii vor derula campanii de informare, inclusiv în mediile defavorizate. Atragerea finanțărilor europene în sectorul medical poate scuti bugetul de stat de niște cheltuieli mari.
„Este un proiect deosebit. Acest proiect este atât despre lupta împotriva cancerului, cât și de a crea munți de legătură cu cei din Serbia. Această metodă nu este implementată niciunde”, a declarat Daniel Malița, managerul Spitalului Municipal de Urgență Timișoara.
Proiectul urmărește și îmbunătățirea accesului populației din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate pentru diagnosticarea precoce a cancerului și la metode inovatoare de tratare a bolilor canceroase.
O metodă nou apărută în tratarea cancerului constă în procesul de încălzire a citostaticelor la 42 de grade, tehnică utilizată mai ales în tratarea cancerului peritoneal.
„Cancerul, alături de bolile cardiovasculare, reprezintă primele cauze de mortalitate la nivelul Uniunii Europene. Din această cauză, programul România-Serbia finanțează un proiect strategic pentru cancer și alt proiect strategic, care urmează a fi semnat în perioada imediat următoare, pentru patologiile cardiovasculare. Este foarte importantă atragerea finanțării Uniunii Europene pentru că cuantumul fondurilor europene în cadrul unui proiect este de 85%, iar bugetul de stat al României acoperă 13%, astfel încât partenerii au ca și contribuție proprie doar 2%.
Presiunea pe bugetul de stat este foarte mică pentru implementarea unor proiecte de anvergură foarte mare, a căror implementare presupune achiziția unor echipamente medicale foarte costisitoare și astfel credem noi că aducem o plusvaloare în sistemul medical românesc și cel sârbesc”, a precizat Oana Cristea, autoritatea de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană cu peste 4 milioane de euro prin Programul Interreg IPA România-Serbia.
Trimite articolul
Xbun, deci in loc sa murim de cancer platind nemtilor, murim de cancer dand alti bani, nu conteaza cati, vracilor locali?