Menopauza nu apare brusc, ci este un proces treptat în urma căruia apar schimbări majore și ireversibile la nivelul organismului unei femei. Chiar dacă debutul menopauzei diferă de la femeie la femeie, aceasta apare de obicei între 40 și 55 de ani.
Medicii spitalului spun că menopauza poate fi de două feluri: fiziologică și indusă chirurgical sau medicamentos, în cazul în care femeia suferă de anumite afecțiuni patologice.
Menopauza apare la majoritatea femeilor în trei etape: premenopauza, menopauza și postmenopauza. Dr. Elvis Pricope, medic specialist obstetrică – ginecologie, descrie cum se manifestă fiecare etapă:
„Premenopauza este prima etapă, înaintea instalării menopauzei. Apare, în general, cu 3 – 4 ani înaintea menopauzei și este etapa în care organismul feminin se pregătește pentru schimbare fiind însoțită de semne și simptome specifice – menstruația devine neregulată, poate lipsi câteva luni urmând să reapară pentru o scurtă perioadă, fluxul menstrual se schimbă – devine mai abundent sau în cantitate scăzută. Există și femei care nu trec prin această etapă și intră direct la menopauză”, mai spun aceștia.
Este important de menționat că, în ciuda nivelului scăzut de estrogen, în etapa premenopauzei femeia poate rămâne însărcinată.
- Menopauza – se instalează la 12 luni de la ultima menstruație. În organismul feminin are loc o scădere drastică a nivelului de estrogen, iar simptomele au tendința să se intensifice. Odată cu debutul acestei etape, perioada de fertilitate se încheie și femeia nu mai poate rămâne însărcinată.
- Postmenopauza – este ultima etapă a menopauzei care durează pentru tot restul vieții, etapă în care și simptomele specifice menopauzei diminuează și se resimt tot mai rar.
La instalarea menopauzei, scade semnificativ nivelul de estrogen, colagen și elastină din corpul femeii. Medicii enumeră care sunt cele mai frecvente simptomele pe care le resimt femeile la menopauză:
- piele uscată, apariția ridurilor adânci, păr uscat și fragil, unghii fragile și fără luciu, cauzate de scăderea bruscă a nivelului de colagen din organism;
- schimbări bruște de dispoziție, depresie, anxietate;
- bufeuri de căldură, transpirație excesivă;
- dureri de sâni;
- uscăciune vaginală și disconfort în timpul actului sexual;
- libidoul scăzut;
- dureri articulare intense;
- tulburări de somn;
- oboseală, amețeli, dureri de cap intense.
Medicii recomandă un consult anual de rutină la medicul ginecolog, pentru a preveni apariția problemelor. După apariția menopauzei, pot apărea și o serie de afecțiuni patologice, cum ar fi: steoporoza, tulburările de statică pelvină (prolapsul uterin, cistocelul, rectocelul), incontinența urinară (de efort, prin imperiozitate sau mixtă), dar și anumite tipuri de cancer în sfera genitală (de endometru, de col uterin, de ovare, vaginal sau vulvar).
Este importantă și efectuarea anuală a testului Babeș – Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, și ca măsura pentru depistarea cancerului la sân se recomandă o mamografie o dată la cel puțin doi ani și o ecografie de sâni anuală.
În cadrul cabinetului de Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic CFR Timișoara, se efectuează gratuit, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, consultul ginecologic de specialitate, ecografie și teste de specialitate (inclusiv testul Babeș-Papanicolau).
Programările se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie la numărul de telefon: 0741 559 767.
Citiți principiile noastre de moderare aici!