Stresul constant, neîndeplinirea sarcinilor la timp din cauza termenelor limită, probleme sau relații tensionate și lipsa odihnei duc, în timp, la apariția stresului, iar mai apoi la anxietate și burnout (epuizare fizică și mentală – n.r.).
Conform medicilor, anxietatea se manifestă prin iritabilitate, neliniște, teamă, lipsă de încredere, care generează o serie de suferințe somatice precum dureri de cap, senzații de greață și sufocare, transpirații ale palmelor și palpitații. Expunerea la stres, anxietatea, suprasolicitarea și epuizarea fizică și psihică conduc, în cele din urmă, la burnout. Burnout-ul este influențat de lipsa satisfacției, lipsa unei vieți personale împlinite și a lucrurilor care ne aduc o bună dispoziție.
Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” ne sfătuiesc ca în aceste împrejurări să ne deconectăm o perioadă de la ceea ce vedem că ne suprasolicită, recomandă odihna și timpul liber alocat doar pentru noi.
„La locul de muncă: respectarea programului de muncă, reorganizarea muncii, acolo unde este cazul, acordarea zilelor libere, a concediului de odihnă și realizarea de întâlniri periodice. În plan personal: detașarea de locul de muncă în afara acestuia și realizarea de activități care induc relaxare și satisfacție. Să nu uităm că fiecare individ este unic, are propriile capacitați și abilitați în dezvoltarea mecanismelor de apărare în fața factorilor stresori la care este expus”, sfătuiește Dana Biriș, psiholog clinician și psihoterapeut al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
De asemenea, medicii îndeamnă oamenii să apeleze la un psiholog sau psihoterapeut când nu reușesc să gestioneze situația de unii singuri.
Vă reamintim, Spitalul „Dr. Victor Babeș” a făcut în premieră în România un studiu cu medicii din unitatea sanitară pentru a măsura gradul de burnout (epuizare profesională – n.r.) al angajaților din spital. Au trecut prin evaluare psihologică peste 220 de medici și personal auxiliar din toate departamentele spitalului, iar testarea a început prin completarea unor chestionare, în mod anonim, prin care s-au evaluat anumiți indicatori psihologici. Mai apoi, cadrele medicale au stat de vorbă cu psihologul spitalului, Daniela Biriș. Atunci, studiul arăta că peste jumătate din personal este epuizat de situația pandemică. Aproape 70% au avut un grad ridicat de stres, un sfert dintre ei erau anxioși și 10% au avut stări asociate cu depresia.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XA ! E bine de stiut !!!! Avum vad ca studiul se refera la medici, epuizati fupa pandemie; sunt sigura ca ei au fost deja sau vor merge in vacante si isi vor reveni, cu siguranta !
Cei surmenati si fara bani se pot consola la vreo pensiune iar restul ..la o terasa
De aceea erau nu doar bune ci si obligatorii concediile odinioara .