Cei doi mistreți au fost găsiți morți, joi seară, în zona localității de lângă Timișoara, iar inspectorii sanitar-veterinari au recoltat probe. La prima testare a reieșit că mistreții decedați aveau pestă porcină africană. Testarea a fost făcută în laboratorul din Timișoara. Pentru ca suspiciunea de pestă porcină africană să fie confirmată, analizele au fost trimise în laboratorul de la București, care, cel mai probabil, sâmbătă, 23 mai, va da verdictul.
„Avem un buletin de analiză de la noi, așteptăm confirmarea de la București”, a spus Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.
Confirmarea pestei porcine africane în cazul celor doi mistreți înseamnă stabilirea unei zone de protecție în care circulația suinelor este interzisă. Vor fi zone de protecție – o zonă de 8 kilometri de protecție și o zonă tampon de încă 5 kilometri. Doar în zona de 8 kilometri se vor aplica restricții de circulație a animalelor fără acordul medicului veterinar.
Pesta porcină nu se transmite la om. Boala se manifestă în cazul porcilor mistreți și a celor domestici. De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina. În data de 5 februarie, boala a fost diagnosticată și în Grecia, într-o gospodărie din localitatea Nikokleia, regiunea Macedoniei Centrale.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate. Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Citiți principiile noastre de moderare aici!