Două saloane și un cabinet de specialitate din cadrul clădirii în care funcționează Maternitatea Odobescu din Timișoara au fost închise din cauza prăbușirii unei părți de tencuială. Problemele ar fi apărut din cauza vechimii clădirii, spun reprezentanții conducerii.
Pentru că Maternitatea Odobescu funcționează într-un imobil istoric, tencuiala veche poate avea de suferit din cauza infiltrațiilor.
„E o clădire veche, are peste 100 de ani. Vă dați seama că tencuielile nu sunt așa cum se fac acum. Cel mai probabil, tavanul e podit cu lemn și cu trestie, peste care e tencuială. Din cauza unor infiltrații, probabil, de apă, s-a desprins o bucată din tavan, căzând jos pe paviment.
N-a fost nimeni afectat, nu a fost nimeni lovit, nu s-a întâmplat absolut nimic. Niciun om nu a fost rănit.
Ulterior, s-a observat pe pavimentul unui salon, situat la câțiva metri distanță, că o crăpătură existentă s-a accentuat. Văzând chestia asta, am decis să evacuăm salonul respectiv. Practic, sunt două saloane care comunică unul cu altul. Într-unul din ele erau două paciente, le-am mutat în altă parte. Am închis zona în sensul în care nu se mai internează pacienți acolo”, a declarat Daniel Malița, managerul Spitalului Municipal Timișoara, de care aparține Maternitatea Odobescu.
În urma solicitărilor, la maternitate au ajuns mai mulți experți din cadrul primăriei care au evaluat structura clădirii. Nu sunt pericole imediate la structura de rezistență, iar grinda putrezită va fi înlocuită.
„Am solicitat o expertiză din partea primăriei, au venit oamenii primăriei, au desfăcut, au văzut crăpătura respectivă […]. În spatele tavanului s-a observat că grinda de susținere era puțin mai curbată, în sensul în care, probabil, din cauza unor infiltrații de apă, a putrezit puțin și a devenit mai șubredă.
Au luat măsurile necesare ca să stabilizeze situația, să nu se întâmple un incident mai grav.
Momentan, am sistat activitatea pe centru. Astăzi am trimis către DSP dispuneri de relocare în altă parte. Centrul își va continua activitatea, deci nu există varianta de a se închide centrul respectiv. Își va continua activitatea într-un spațiu alăturat, care nu pune niciun fel de problemă din punct de vedere al siguranței pacienților și a colegilor noștri care lucrează acolo.
În plus de asta, am făcut și un mic studiu de rezistență. Astăzi au venit niște ingineri care au verificat structura. În afară de grinda de care vă spuneam, care va fi probabil înlocuită, nu sunt probleme majore acum, acolo”, a mai adăugat managerul municipalului.
Managerul recunoaște că, deși se mai poate sta în actuala maternitate, pe termen „nu foarte lung”, se impune relocarea într-un alt spațiu a activității maternității sau chiar construirea unei clădiri noi.
Vă reamintim, Maternitatea Odobescu se află în subordinea municipalității, însă funcționează într-o clădire degradată pentru care plătește lunar chirie. Fiind proprietate privată, aici nu se pot face intervenții semnificative.
Primăria Timișoara a cerut bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construirea unei noi maternități, cu cinci etaje, în zona Balta Verde, însă cererea nu a fost aprobată.
Pe aceeași temă:
Primăria Timișoara solicită bani prin PNRR pentru noua maternitate Odobescu
Noua maternitate a Timisoarei va costa peste 20 de milioane de euro
Citiți principiile noastre de moderare aici!