Terapia cu canulă nazală cu flux înalt reprezintă un sistem de livrare a unui amestec de oxigen și aer către pacient în cantități mari, spun medicii. În comparație cu alte metode tradiționale de administrare a oxigenului, terapia cu canulă nazală poate livra amestecul de aer și oxigen umidificat și încălzit în cantități care depășesc 60 de litri pe minut.
Această terapie este folosită pentru pacienții care suferă de insuficiență respiratorie, boli pulmonare cronice, hipoxemie refractară (scăderea cantității de oxigen din sângele arterial) la terapii convenționale, sau ca suport post-extubare.
Medicii spitalului enumeră beneficiile acestei proceduri:
- oxigenare îmbunătățită
- reducerea efortului respirator
- posibilitatea de a evita ventilația mecanică
- amestecul de oxigen și aer are o concentrație precisă de oxigen (FiO2), care rezultă într-un control mai bun al nivelului de oxigenare
- fluxul mare de gaz (aer + oxigen) ajută la reducerea efortului respirator prin „spălarea” dioxidului de carbon din căile respiratorii superioare
- umidificarea și încălzirea amestecului de gaz duc la reducerea disconfortului cauzat de uscarea căilor respiratorii
Procedura se folosește cel mai des în secțiile de terapie intensivă. Amestecul de aer și oxigen face ca pacienții să tolereze mult mai bine terapia pe termen lung.
Terapia cu canulă nazală permite și atașarea unui aparat cu aerosoli, astfel administrarea medicamentelor cu aerosoli este mult mai simplă. Această formă de terapie poate preveni nevoia folosirii ventilației mecanice invazive, care implică intubarea pacientului.
„Procedura are și anumite contraindicații. Terapia cu flux mare nu este indicată în cazurile de obstrucție completă a căilor respiratorii superioare, traumatisme faciale severe sau pacienți care necesită ventilație mecanică invazivă imediată.
Pacienții care primesc această terapie trebuie monitorizați atent pentru semne de deteriorare respiratorie sau intoleranță la tratament. Parametrii precum saturația oxigenului (SpO2), frecvența respiratorie și confortul pacientului sunt esențiali în ajustarea terapiei”, spune dr. Avram Lucia Cristina, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!