„Decongestie” – la propriu și la figurat, în Timiș, asta în ciuda faptului că, la nivel național, s-a declarat situație de urgență epidemiologică din cauza creșterii galopante a numărului de bolnavi de gripă. Conform ultimelor statistici ale Direcției de Sănătate Publică Timiș, lucrurile par că au o evoluție pozitivă, cel puțin în raportările DSP, pe ultimele două săptămâni documentate.
- săptămâna 03 /2024
IACRS: 1883 din care 60 internați
GRIPA: 299 din care 86 internați
PNEUMONII: 249 din care 98 internați
- săptămâna 04 /2024
IACRS: 2121 din care 44 internați
GRIPA: 282 din care 97 internați
PNEUMONII: 215 din care 91 internați
„Evoluția infecțiilor respiratorii, la nivelul județului Timiș, în ultima săptămână, comparativ cu săptămâna precedentă, a înregistrat un trend ascendent, în ceea ce privește numărul de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Dacă în perioada 16-23 ianuarie am înregistrat 1.881 de infecții cu 60 de internări, în ultima săptămână, au fost raportate 2.121 de infecții, din care 44 au necesitat internare. În ceea ce privește numărul cazurilor de gripă, acesta a înregistrat o ușoară scădere în ultima săptămână, de la 299 de cazuri cu 86 de internări, la 282 de cazuri, din care 97 de internări. De asemenea, și numărul cazurilor de pneumonie a înregistrat o evoluție similară cu gripa, fiind raportate 215 de cazuri în ultima săptămână, față de 249 de cazuri raportate în săptămâna precedentă”, au transmis reprezentanții DSP Timiș.
La nivelul județului Timiș, pe fondul infecției cu gripă, a fost înregistrat un singur deces, până acum, în acest sezon.
Singurele creșteri, în Timiș, s-au înregistrat la numărul global al celor confirmați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare și la cazurile internate de gripă. În rest, toate cifrele arată un ușor dar vizibil trend descendent.
Spitalele din Timișoara au mizat pe proactivitate
Avem confirmări din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara că numărul de cazuri pediatrice scade de la o zi la alta. Nu mai sunt copii internați în containerele folosite în vremea pandemiei și reintrate în circuit în acest sezon gripal, iar prezentările la unitatea de primiri urgențe au scăzut și ele.
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara rămâne cu paturile ocupate, atât în compartimentele dedicate infecțiilor respiratorii, dar și la ATI. Se așteaptă, însă, o scădere a numărului de internări, în următoarea săptămână.
„La noi se înregistrează o situație de platou. Într-adevăr, consulturile pe ce înseamnă camere de gardă, pneumologie și boli infecțioase, dedicate infecțiilor respiratorii, sunt ușor reduse. Acum, credem că suntem pe o fază de platou sau o ușoară stagnare și cu o reducere, o remisiune a acestor infecții în perioada imediat următoare, o săptămână, două, în următoarele zile”, a declarat managerul Spitalului de Infecțioase din Timișoara, medicul Cristian Oancea.
Cu toate că semnele sunt bune, la o privire de ansamblu, cazurile critice vor ocupa paturile de la ATI și în următoarea perioadă. Saloanele rămân pline la Babeș.
„Ca și paturi, suntem plini, în ceea ce privește secția de pneumologie și de boli infecțioase, bineînțeles și secția de terapie intensivă. Credem că și următoarele două-trei săptămâni, o lună, va fi încărcătură”, a mai declarat Oancea.
Pentru că instituția este și cea din prima linie, când vine vorba de boli contagioase, există o anumită proactivitate în ceea ce privește măsurile suplimentare luate la nivel de spital. La Babeș s-au instituit măsuri suplimentare din timp, pentru a nu exista probleme la aprovizionare.
„Noi fiind de specialitate, cumva, când decelăm o creștere pe anumite segmente de boală, luăm măsurile și suntem mai proactivi, ca să preîntâmpinăm unele întârzieri la achiziția de medicamente, mai ales”, a concluzionat managerul de la Babeș.
Alexandru Rafila: „Nu se instituie niciun fel de restricții”
În urma unei declarații publice, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a comunicat faptul că, la nivel național, s-a atins a treia săptămână de depășire a pragului epidemic, iar acest lucru impune anumite măsuri.
„Este vorba de o a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii 5 ani. Aceasta se numește săptămână epidemică, au fost două astfel de săptămâni, aceasta este cea de-a treia. La fel ca și anul trecut, nu este absolut nimic diferit față de situația de anul trecut, am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”, a declarat Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.
În urma unor discuții cu reprezentanții DSP-urilor din toată țara, Ministerul Sănătății a transmis un plan de informare pentru populație, spitale și școli.
„Având în vedere contextul epidemiologic actual, Direcția de Sănătate Publică Timiș recomandă populației evitarea aglomerațiilor, menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, precum și recomandarea de a purta mască de protecție în cazul apariției primelor simptome de genul: tuse, strănut, adresarea către medicul de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice și izolarea la domiciliu, în funcție de situație, continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc. Menționăm că administrarea antibioticelor nu se recomandă în infecțiile virale necomplicate bacterian, motiv pentru care trebuie evitată automedicația. În paralel, Direcția de Sănătate Publică Timiș a transmis unităților sanitare și unităților de învățământ măsuri recomandate pentru acestă perioadă epidemiologică”, a mai transmis reprezentanții DSP Timiș.
Pe aceeași temă:
Două decese în prima săptămână din an, unul de gripă, altul de COVID, în Timiș
Trimite articolul
XSe înregistrează platou/ stagnare pt ca toate cazurile grave pe care nu le interneaza nimeni zac în unitățile de primiri urgente fără a avea acces la tratament de specialitate specific (antivirale etc. ). În consecință unii sunt “spital erou”, alții duc greul…