Tutunul rămâne una din cauzele principale de deces prevenibil, la nivel mondial. Conform cifrelor centralizate de Organizația Mondială a Sănătății, milioane de persoane dezvoltă patologii mortale din cauza fumatului iar, din cauza acestui obicei, alte milioane dezvoltă boli grave.
„Anual, peste 8 milioane de oameni își pierd viața din cauza bolilor asociate consumului de tutun, printre ele numărându-se bolile cardiovasculare, cancerul, dar și afecțiunile respiratorii cronice.
În România, statisticile sunt la fel de alarmante, cu mii de decese atribuite fumatului în fiecare an.
Fiecare țigară fumată conține peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care cel puțin 70 sunt cunoscute ca fiind cancerigene. Expunerea la fumul de țigară, fie că este vorba de fumători activi sau pasivi, crește semnificativ riscul de a dezvolta diverse afecțiuni grave”, scriu cei de la Spitalul CFR Timișoara.
Anul acesta, tema aleasă pentru Ziua Mondială Fără Tutun este „Protejarea tineretului de manipularea industriei tutunului și prevenirea utilizării tutunului de către tineri”. Industria tutunului vizează în mod constant tinerii.
„Statisticile sunt îngrijorătoare. Potrivit OMS, peste 37 de milioane de tineri cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani folosesc tutun. Mai mult, rata de utilizare a țigărilor electronice în rândul adolescenților o depășește pe cea a adulților. În Europa, 20% dintre adolescenții de 15 ani susțin că au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile.
Apariția țigărilor electronice și a altor noi produse din tutun și nicotină reprezintă o amenințare gravă pentru tineri și pentru controlul tutunului. Totodată, studiile arată că utilizarea țigărilor electronice duce mai târziu la folosirea țigărilor convenționale, în special în rândul tinerilor care nu fumau anterior, de aproape trei ori”, adaugă specialiștii de la Spitalul CFR din Timișoara.
Conform unei analize realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România, în jur de 19% din populație fumează. Peste 30% dintre bărbații români fumează, spre deosebire de puțin peste 7% dintre românce.
Studiul complet îl găsiți AICI.
Trimite articolul
Xtinerii sunt tinte pentru toate prostiile care dau dependente. inclusiv bauturi carbogazoase sau alcoolice, mancare nesanatoasa, shopping compulsiv, credite cu buletinul, pacanele, pariuri, ideologii demente, droguri, etnobotanice etc. prima linie de aparare ar trebui sa fie familia; ar urma apoi valorile sociale promovate in societate; apoi scoala, apoi politicile publice pentru protectia tinerilor… la noi se mimeaza protectia tinerilor, profitul e singurul interes si chiar “ne” laudam cu incasarile la buget din industria tutunului. o aberatie si o ipocrizie infinita.