Într-o postare pe pagina sa de Facebook, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, Simona Neumann, a adresat cea mai importantă întrebare legată de acest proiect, în noul context creat de virusul COVID-19: „Ce se va întampla cu proiectul orașului, al țării, al Europei – Timișoara 2021?”.
Având în vedere că viziunea TM2021 este aceea de a „crea o comunitate civică prin Cultură, de a ajunge în spații și zone unde cultura ajunge mai greu sau nu a fost niciodată, de a spori conexiunile cu Europa si intreaga lume, toate acestea prin PARTICIPAREA activă a cetățenilor ne fac să concluzionăm că acest proiect a fost lovit în însăși esența lui”, scrie Simona Neumann. Printre noile provocări cu care se confruntă proiectul, în plus față de finanțarea precară, sunt restricțiile privind numărul persoanelor care vor participa la evenimente în public, criza economică nu doar la nivel național, ci și european și global care va urma, reducerea mobilității persoanelor (călătoriii, circulația artiștilor), creșterea birocrației (prin nevoia de mai mai multe autorizații).
Simona Neumann ne transmite că trebuie regândit modul în care se pune în practică programul cultural, iar echipa TM2021 a început să lucreze în ceea ce privește acest aspect făcând apel la toți partenerii lor să-i spijine în acest demers. Concluzia este că „Timișoara este chemată în fața unei noi provocări, dar și a unei noi șanse, aceea de a dovedi că se poate reinventa, își poate reinventa Programul Cultural pentru anul 2021 în care componenta digitală, tehnologia si comunicatiile – dezvoltate în orașul nostru – vor juca un rol important”, mai spune Simona Neumann, care explică faptul că în acest proces este nevoie de participarea artiștilor și oamenilor de cultură, a comunitații IT&C, a mediului școlar și universitar, a arhitecților, a urbaniștilor, a industriilor culturale și creative, a mediului de afaceri și a jurnalistilor în vederea transmiterii tuturor informațiilor.
„Să rămânem, așadar, responsabili, uniți și creativi. E momentul, mai mult ca oricând, să luminăm orașul prin noi înșine”, încheie Simona Neumann.
Puteți citi textul integral acesând aici.
Trimite articolul
XSe mai tzine?
lumina este robu… doar el este lumina orasului, a judetulu, a romaniei…el e lumina universului!
-
Dati afara pe rada
Dooamneeee, ce noroc pe astia! Si asa haleau bani degeaba, acum au gasit si scuza perfecta cu acest virus. Ba, prost să fii, noroc să ai! vorba ceea.
-
ca si “sacul fara fund” ce pluteste pe bega! Ce salarii au Capitanii de Vapoare..si Iarna cand nu au de lucruu..dar leafa vine.. si acum..cand nu se plimba nimeni..dar sacul merge pe apa..
numai aceasta criza sanitara poate scapa Timisoara de o rusine .
”norocul” organizatorilor cu acest virus, exact precum in cazul stadioanelor neterminate pentru campionatul european de fotbal si Timisoara cu balamucul creat de capitala culturala, meseriasii lu peste prajit au un motiv sa justifice schimbarea programului adica sa nu mai faca nimic! Totul va fi online adica un mare rahat. Muncitorii nu vor termina nici macar cladirile incepute din centrul orasului, apoi praful si poluarea se vor depune pe toate si pe toti iar Robu va incepe constructia celor 7 Minuni… pardon a fantinilor muzicale
„Să rămânem, așadar, responsabili, uniți și creativi. E momentul, mai mult ca oricând, să luminăm orașul prin noi înșine” >>> Cum poate debita aceasta doamana asemenea vorbe goale fara nici cel mai mic sens? Bla, Bla, Bla! Timisoara 2021 NU se va tine, asa ca începeti de pe acuma sa închideti organziarea, înghite bani degeaba.