La Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara a fost montat, în primăvara anului trecut, un aparat PET-CT pentru depistarea cancerului. Este al șaselea aparat de acest fel prezent într-o unitate sanitară publică din România.
Potrivit lui Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a întârziat aprobările, iar la câteva luni după montarea aparatului încă se aștepta deblocarea unor posturi de fizicieni și specialiști în medicină nucleară – necesare operării unui PET-CT.
După deblocarea posturilor, spitalul a întâmpinat dificultăți în găsirea personalului specializat pentru secția PET-CT. Această specialitate este deficitară din cauză că, la nivel național, există doar trei centre de pregătire: în București, Cluj și Iași.
Managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara ne-a explicat că un fizician medical nivelul 2 expert și un medic specialist în medicină nucleară au fost într-un final angajați, pe baza unui concurs. În plus, în această săptămână a avut loc vizita din partea CNCAN.
În decurs de 30 de zile, CNCAN urmează să ofere spitalului autorizația de funcționare pentru aparatura PET-CT. După acest ultim demers, secția PET-CT poate fi pusă oficial în funcție, iar primii pacienți, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigațiilor PET-CT, se pot programa.
Ce este un PET-CT?
PET-CT-ul este o investigație care combină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) cu Computer Tomografia (CT). Prima oferă informații despre metabolism și funcții celulare, iar cea de-a doua oferă date morfologice despre localizarea țesuturilor evaluate. Astfel, PET-CT-ul combină cele două scanări și oferă o singură imagine care este folosită, în general, pentru diagnosticare, localizare și evaluare în cazurile oncologice.
PET-CT-ul montat la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara ar fi doar al șaselea dintr-o unitate sanitară publică din România. De anul trecut, de la 1 iunie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a simplificat procedura de efectuare a unui PET-CT, eliminând necesitatea obținerii unui aviz de la comisia de experți a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
„Precizăm că după data de 1 iunie 2023, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigaţiei PET – CT şi metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se vor aproba prin ordin al preşedintelui CNAS”, se arăta într-un comunicat al CNAS de la finalul lunii mai.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!