Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de decese ale copiilor sub cinci ani sunt cauzate în fiecare an de pneumonie. Boala este a opta cauză de deces la nivel mondial. Pneumonia este o formă de infecție respiratorie acută provocată cel mai frecvent de bacterii sau virusuri și, mai rar, de fungi, dar care poate fi prevenită.
Pneumonia este o boală gravă, care poate afecta oameni de orice vârstă. Este însă mai frecventă și mai periculoasă la copiii mici, persoanele de peste 65 de ani și pacienții cu alte afecțiuni medicale, boli cardiace, diabet ori boli cronice respiratorii, putând, în formele grave, să ducă chiar la deces.
„Un diagnostic rapid și precis al pneumoniei este esențial pentru a începe tratamentul la timp și pentru a preveni complicațiile. Imagistica medicală joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Cu cât este identificată și tratată mai devreme, cu atât șansele de recuperare ale pacientului sunt mai mari. Dar ignorarea tratamentului sau tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave. Și trebuie spus că pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces”, precizează dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.
Printre simptomele pneumoniei se numără febra, frisoanele, dificultățile de respirație, durerile în piept, ritmul accelerat al inimii și al respirației, greața, vărsăturile, diareea și tusea care produce adesea o spută verde sau galbenă.
Diagnosticul de pneumonie este confirmat cu ajutorul unei radiografii toracice.
Conform medicilor, principiul de tratament este acela de a limita infecția și a preveni complicațiile. În absența unui tratament corespunzător, pot apărea complicații, printre care se numără: pleurezia parapneumonică (apă la plămâni), abcesul pulmonar, bacteriemia, o complicație gravă care duce la extinderea infecției prin sânge spre alte organe, dar și insuficiența respiratorie acută, ce poate necesita ventilație mecanică, exacerbarea (agravarea unor afecțiuni cronice, BPOC sau insuficiența cardiacă cronică) și chiar sindromul de detresă respiratorie acută, care necesită internarea de urgență într-o secție ATI.
„Din păcate, ne lovim din ce în ce mai mult de o creștere a rezistenței la antibiotice, medicație folosită de obicei în tratamentul pneumoniei. Prescrierea excesivă de antibiotice pentru infecțiile virale din ultimii ani, dar și automedicația au dus la creșterea rezistenței la aceste medicamente, ceea ce face ca uneori să nu mai avem soluții. Și atunci ne întoarcem la origini și spunem că prevenția este prima armă și trebuie să o folosim cât mai mult. Și aici vorbim de vaccin pneumococic, vaccin antigripal, controlul afecțiunilor cronice, cum sunt astmul, insuficiența cardiacă, dar și evitarea fumatului și igiena mâinilor”, spune medicul primar pneumolog Ionela Iovan.
În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit data de 12 noiembrie drept Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei. În acest an, sloganul este „Susținem lupta pentru oprirea pneumoniei”.
Trimite articolul
XTot mai putini fata de perioada cand Herr Musta taia facturi la greu la SRL ul personal.
La TBC suntem fruntasi, dar pare ca nu intereseaza pe nimeni.
La pariu ca toti sunt intepati.
-
Si tu esti asa inteligent tot de la intepat?