Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara au intervenit chiar în aceste zile la o situație de botulism, la un copil din țara vecină, oferindu-i ser antibotulinic. Între timp, medicii au pregătit și lecția pe care trebuie să o știm fiecare dintre noi. Astfel, este necesar să nu desfacem sau să mâncăm din conserve cu capacul bombat, care fâsâie la deschidere și emană un miros neplăcut, de rânced, deoarece acestea pot conține toxina botulinică.
Bacteria care produce toxina nu se dezvoltă decât în condițiile de anaerobioză. Astfel, conservele oferă mediul propice, ele fiind închise ermetic și lipsite de oxigen. În această situație se regăsesc și toba, cârnații sau chiar mierea de albine, care este impenetrabilă pentru oxigen.
„Bacteria care produce boala formează spori ce pot persista în sol luni de zile și pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius. Temperatura de preparare a mâncării în gospodării este, în general, de 100 grade (120 grade în oala cu presiune). Așa că putem ingera alimentul contaminat odată cu bacteria și toxinele acesteia. Toxina va declanșa paralizia unor nervi, inițial a celor care asigura motilitatea globului ocular și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție și, în final, paralizia musculaturii respiratorie care duce la deces” explică specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
De altfel, toxina botulinică este cea mai toxică substanță biologică cunoscută, decesul survenind după o doză de doar 5 nanograme.
Conform medicilor, în ultimii ani, toate cazurile de botulism au provenit din medii rurale/urbane cu consum de astfel de alimente. După câteva ore/zile apar primele manifestări ale bolii, cele de tip toxiinfecție alimentară, urmate la 1-2 zile de cele neurologice. 90% dintre pacienți acuză vedere neclară și dublă, rezultatele testului caracteristic fiind acelea că ei nu mai pot citi nici de la apropiere, nici de la depărtare, astfel că pacienții se adresează oftalmologului. Acesta din urmă emite suspiciunea de botulism și bolnavii ajung în spitalul de boli infecțioase.
Tratamentul reprezintă o urgență medicală și se efectuează cu ser antibotulinic, ce neutralizează toxina. În funcție de rapiditatea diagnosticului și a administrării acestui ser, viața bolnavilor poate fi salvată. Este importantă intervenția cât mai rapidă. Recuperarea poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!