Potrivit medicilor, tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice (TSNMO) este afecțiune autoimună, rară şi debilitantă a Sistemului Nervos Central, care se manifestă pe tot parcursul vieţii.
Aceasta se manifestă în principal prin afectarea nervilor optici şi a măduvei spinării. Boala este cel mai des întâlnită la femei cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Momentan, în România nu există date oficiale cu privire la prezența acestei boli, iar la nivel global s-au înregistrat peste 200.000 de pacienți.
Încă nu se cunoaște cauza acestei boli, iar în timp simptomele continuă să se agraveze. La aproximativ cinci ani de la diagnostic, peste jumătate din pacienți își vor pierde vederea sau vor fi nevoiți să folosească un scaun cu rotile.
Neuromielita optica (NMO) este o boală inflamatorie non-infecțioasă multifocală a sistemului nervos central considerată până în urmă cu un deceniu a avea drept caracteristică distinctivă principală topografia optico-spinală a leziunilor, adică conexiunea dintre nervii optici și măduva spinării. Este relativ rară, dar adesea agresivă ducând, mai ales în absența tratamentului adecvat, la cumularea de deficite neurologice ireversibile înalt dizabilitante.
Simptomele neuromielitei optice afectează globul ocular uni sau bilateral și se manifestă prin durere retrooculară, vedere în ceață, culori estompate și senzația de vedere slabă. Simptomele pot fi intensificate la efort sau febră. În afară de aceste simptome pacientul mai poate prezenta fatigabilitate, slăbiciune musculară, tulburări de sensibilitate, tulburări sfincteriene sau deficit motor.
Tratament
„Până recent, pacienţii care sufereau de Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice nu aveau parte de un tratament specific pentru această boală. Acum că avem acces la tratament, este deosebit de important ca persoanele care suferă de această boală să înceapă tratamentul cât mai repede după diagnosticarea sau debutul bolii, pentru a preveni severitatea recăderilor şi a preveni acumularea de leziuni neurologice. Educaţia medicală a pacienţilor cu privire la simptomele bolii poate fi un ajutor important pentru a diagnostica această boală cât mai rapid”, a declarat Dr. Romana Homorodean, medic primar neurologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Tratamentul este dezvoltat de compania Roche și este disponibil în regim compensat integral. Terapia este indicată pentru tratamentul tulburărilor din spectrul neuromielitei optice (TSNMO) la pacienţi adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani care sunt seropozitivi la anticorpii anti-aquaporina 4 IgG (AQP4-IgG). Această terapie este singurul tratament rambursat în România pentru TSNMO și se realizează prin administrare subcutanată la fiecare patru săptămâni.
Roche este unul dintre liderii mondiali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, care se axează pe promovarea științei pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. Roche este cea mai mare companie de biotehnologie din lume, cu medicamente diferențiate clinic în domeniile oncologiei, imunologiei, bolilor infecțioase, oftalmologiei și al afecțiunilor sistemului nervos central. De asemenea, Roche este lider mondial în diagnosticul in vitro și în diagnosticul histologic al cancerului, fiind pioner și în managementul diabetului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!