Brahiterapia cutanată de contact reprezintă o modalitate de tratament pentru două tipuri de cancer la piele, carcinom bazocelular și carcinom scuamocelular.
Tratamentul se realizează cu ajutorul unor aplicatori cutanați, spun medicii. Brahiterapia face posibilă administrarea cu precizie a unei doze mari de radiații în zona afectată, astfel scade impactul asupra țesuturilor sănătoase din jur.
Brahiterapia cutanată este preferată față de radioterapia externă deoarece, în unele cazuri, poate oferi rezultate cosmetice superioare, mai ales pentru leziunile de la nivelul feței, dar și pentru că timpul de tratament este mai scurt.
Spitalul Universitar al Asociației OncoHelp a reușit să achiziționeze aplicatorii care sunt necesari pentru efectuarea acestui tip de tratament. Acești aplicatori au forme variate și sunt selectați în funcție de dimensiunile și formele tumorilor pe care le au pacienții. Poziționarea lor nu este dureroasă sau invazivă și au scopul de a limita pe cât posibil ca radiația să ajungă în zonele neafectate de pe piele.
După o sesiune de tratament este posibil ca zona tratată să se înroșească.
„Vorbim de o metodă alternativă de radioterapie pentru neoplaziile cutanate superficiale, în care sursa radioactivă este plasată în contact cu tumora, iar prin iradierea unui volum redus se minimizează afectarea țesuturilor sănătoase din vecinătate, cu efecte secundare locale minime. Este un pas înainte în tratamentul cancerului de piele.
Trebuie spus că neoplaziile cutanate afectează de cele mai multe ori zonele expuse la soare precum fața și scalpul, lucru care face ca pe lângă un tratament eficient să avem în vedere și obținerea de rezultate cosmetice și funcționale satisfăcătoare pentru pacient.
Brahiterapia cutanată oferă, astfel, pe lângă un bun control local al bolii și un avantaj din punct de vedere cosmetic”, spune Ana Dulan, medic specialist radioterapeut Asociația OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!