Spitalul de Copii din Timișoara face cu greu față noului val de viroze și boli de sezon. Copiii vin în număr mare la Unitatea de Primiri Urgențe, iar multe cazuri trebuie internate. Medicii de la „Louis Țurcanu” au reintrodus în uz containerele pe care le-au folosit în pandemie, din cauza volumului mare de pacienți, care au nevoie de internare. Motivul valului este revenirea în colectivitate a copiilor, dar și o vaccinare precară – atât antigripal cât și pentru bolile copilăriei.
„Există de câteva zile, inclusiv din weekendul trecut, multe cazuri care se prezintă în urgențe cu infecții respiratorii. Este un val de rujeolă, dublată de un nou val de gripă, în contextul scăderii vaccinării rujeolice din ultimii zece ani și gripale sezoniere, vaccinare care văd că nu s-a mai făcut, probabil. Și, atunci, odată cu începerea școlii, am avut până la 150 de prezentări în urgență, în weekend. Acum ne confruntăm cu acest val, care ne blochează spațiile de cazare, ei trebuind să fie izolați. Avem numai în ultima zi cinci internați cu gripă, în contextul în care, desigur, și COVID se manifestă. Destul de izolat dar și el trebuie, cazul acela la propriu izolat”, au declara reprezentanții Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.
În cealaltă parte a orașului, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, saloanele se umplu de cazuri pediatrice. Numărul de internări la copii a explodat.
„Și noi am dat un pronostic. Odată cu începerea școlii, vor fi două-trei săptămâni în care să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri, mai ales în zona pediatrică. În acest moment, de la șase-opt copii la început, am ajuns la 24 de copii internați, printre care avem 5 copii cu rujeolă, trei copii cu suspiciune de rujeolă, patru copii cu gripă. În rest, avem enterocolite, scarlatine, varicele și meningită”, au detaliat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
Trei copii sunt la Anestezie și Terapie Intensivă. Doi sunt infectați simultan cu rujeolă și pneumonie.
„În acest moment, la terapie intensivă avem trei copii, dintre care doi aflați în stare mai critică, cu rujeolă și cu bronhopneumonie. La un organism imunocompetent nu este normal. Trebuie să fim foarte atenți cu perioada de vaccinare a copiilor. Trebuie să fim foarte, atenți, să venim la medic, atunci când simțim că nu le gestionăm în mediul casnic cum trebuie”, au mai precizat cei de la Babeș.
Este nevoie de sprijin și din partea medicilor de familie și al centrelor de permanență.
„În contextul acesta, sigur că semnalul de alarmă l-a tras deja spitalul de boli infecțioase. Ar trebui să rugăm medicii de familie, centrele de permanență să fie active și să încercăm să decongestionăm spitalele, pentru că, în acest moment suntem cu patru pacienți plasați în containerele, pe care le-am avut în pandemie, pentru cazurile de maximă urgență și bineînțeles nu credeam că le vom mai folosi într-un context infecțios. În momentul acesta avem 17 pacienți pe infecțioase și mai avem un izolator, în care am plasat încă un pacient, deci suntem mai mult decât aglomerați cu acest val de pacienți cu infecții respiratorii”, au mai adăugat medicii de la Țurcanu.
Conform ultimelor datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Timiș, în intervalul 8-14 ianuarie, au fost raportate 8 cazuri de rujeolă în Timiș, toate confirmate. Două dintre acestea sunt la adulți, unul de 18 și un altul de 25 de ani. Restul sunt toate cazuri pediatrice.
Trimite articolul
XDe la vaccinuri sigur.
demisia!
3 cazuri? Inhideti orasul, instituiti carantina, inchideti oamenii in case, ingropati pacientii in saci de gunoi, izolete, nino-nino prin oras, sporuri salariale de 85% pentru medicii eroi in halate albe, scoateti armata, militarii (de preferat aceiasi care l-au pus pe Hristos pe cruce), politicienii, circ, etc. Hai ca stiti cum se face.
Arahat, ce faci? Timisoara are nevoie de o inchidere totala. 10 doze de ser suicidal, hai ca se poate.
Ce se mai aude de procesul lui Catu?
-
3 cazuri de ATI. Terapie intensivă. Nu 3 cazuri de boală ci 3 cazuri suficient de grave încât să fie necesară supravegherea permanentă, accesul la aparate și doctori care pot face rapid resuscitarea, etc.
-
“leantzo draga! as munci la plug si coasa numai sa…” si aici nu as spune ce zice celebrul cantec ci opusul. sa inteleg ca esti ipohondra? intrebarea mea de fapt e alta: ce e asa deosebit fatza de alti ani ca sunt 3 cazuri? ma gandesc ca daca exista sectia de ATI, ea exista pentru ca si in alti ani exista nevoia pentru aceasta, deci si in alti ani erau cazuri. pricepi? zic sa nu ne panicam, ca daca vine o plandemie cine stie ce reactii aberante am putea avea si am sustine atunci tot felul de decizii aberante ba chiar criminale unele?
-
Nu, la ATI nu se ajungea cu rujeolă pentru că nu prea se mai făcea rujeolă de când s-a introdus vaccinul în schema “obligatorie”. Acum, de când s-au “luminat” oamenii și nu se mai vaccinează au reapărut epidemii de rujeolă, cazuri grave și decese. Nu era vorba că n-ar trebui să fie pacienți la ATI ci că n-ar trebui să fie acolo cazuri dintr-o boală ce se poate preveni cu ușurință.
-
Și nu-i vorba de ipohondrie. Eu am făcut boala, copiii sunt vaccinați, nu am pe nimeni cu probleme imunitare în familie… Dar cui i se pare cănu e o problemă că 3 copii se luptă cu moartea degeaba… Probabil nici nu avea sens să îi răspund.
-
@leana, poate copiii sunt imunocompromisi din ceva cauza. poate nu le-a priit regimul pandemic cu stat in casa, ori cu masca pe figura la scoala, habar n-am, dar nici nu trebuie sa am eu habar daca cei de la babes ne spun ca “La un organism imunocompetent nu este normal”. sau nici pe cei de la babes nu-i crezi?
-
Cei cu imunitate compromisă sunt protejați de imunitatea de turmă. Se știe destul de exact care este rata de vaccinare necesară pentru imunitate de turmă în cazul rujeolei, și cat de mult suntem sub ea la nivelul României. Deci, da, subt niște copii care suferă degeaba.
-
-
-