Tromboza venoasă profundă este o boală cardiovasculară ce presupune formarea unui cheag într-un vas de sânge, de obicei la nivelul membrelor inferioare. Sunt mai multe semne care ne pot atenționa de existența unui astfel de cheag, iar specialiștii de la Spitalul CFR din Timișoara ne recomandă să fim atenți la schimbări ale felului în care se comportă organismul nostru.
Printre cele mai frecvente simptome ale TVP, întâlnim:
- Umflături (edem) la nivelul picioarelor: Unul dintre cele mai comune semne ale TVP este umflarea picioarelor, de obicei la un singur picior. Edemul poate fi însoțit de senzația de greutate în picior.
- Durere sau sensibilitate la nivelul piciorului: Durerea în picior, de obicei o durere surdă, persistentă, care poate fi accentuată la mers sau la statul în picioare pentru perioade lungi.
- Încălzirea pielii: Pielea de pe piciorul afectat poate deveni mai caldă la atingere în comparație cu cealaltă.
- Modificări ale culorii pielii: Pielea de pe piciorul afectat poate deveni roșie sau albăstruie. În unele cazuri, pielea poate părea mai palidă.
- Vene superficiale vizibile: Venele de la suprafața pielii pot deveni mai vizibile și mai dilatate.
- Crampe în picior: Apariția crampelor, în special noaptea sau în timpul mersului, poate fi un indiciu al prezenței unui cheag de sânge.
- Dificultăți la mers: Durerea și umflarea pot face mersul dificil și inconfortabil.
- Senzația de greutate în picior: Mulți pacienți cu TVP raportează o senzație de greutate sau presiune în piciorul afectat.
- Sensibilitate la atingere: Zona afectată poate deveni sensibilă la atingere sau la presiune.
Dacă nu se tratează la timp, tromboza venoasă profundă poate avea complicații grave, printre care embolia pulmonară. Aceasta din urmă are loc atunci când o parte a unui cheag de sânge se desprinde și migrează prin fluxul sangvin către plămâni, blocând o arteră pulmonară.
Lipsa intervenției prompte poate duce la deces.
„Tratamentul trombozei venoase profunde implică, de obicei, utilizarea anticoagulantelor pentru a preveni creșterea cheagului și a reduce riscul de complicații.
În cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cheagului”, mai spun specialiștii de la Spitalul CFR Timișoara.
Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului CFR din Timișoara are în componență și un cabinet de cardiologie. Programările se pot face la telefon: 0742892352, apelabil de luni până vineri, în intervalul orar 8-16.
Pe aceeași temă:
Tromboza – tipuri, investigații, tratament. Interviu cu chirurgul vascular Mihai Ionac (I)
Tromboza – tipuri, investigații, tratament. Interviu cu chirurgul vascular Mihai Ionac (II)
Citiți principiile noastre de moderare aici!