Cifrele raportate de Organizația Mondială a Sănătății în anul 2021 sunt alarmante, conform specialiștilor. La nivel mondial, la fiecare 20 de secunde, se înregistrează un deces provocat de tuberculoză. Mai mult, un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an.
Tuberculoza este o boală infecțioasă cronică și contagioasă produsă de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce se răspândește pe cale respiratorie (prin tuse, strănut) și se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân (peste 90% din cazuri), fiind fatală dacă nu este tratată la timp.
„Aspectul cel mai înşelător al tuberculozei pulmonare este reprezentat de evoluţia lentă a bolii: tusea, transpirații nocturne, subfebră, scăderea în greutate – simptome care pot indica prezenţa şi altor infecţii. Simptomele devin mai evidente odată ce tusea este însoţită de expectorarea mucoasă sau purulentă, eventual, și cu sânge, urmată şi de deteriorarea semnificativă a stării generale. În acest stadiu însă, boala este deja avansată”, dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog-coordonator dispensar TBC la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Persoanele din grupurile cu risc de îmbolnăvire sunt cele cu imunitatea scăzută a organismului (infecția HIV), dar şi persoanele care suferă de maladii cronice precum: hepatită, diabetul zaharat şi boli endocrine. Cu riscuri mai mari să contracteze boală sunt persoanele care trăiesc în medii aglomerate, care muncesc în spitale, adăposturi pentru oamenii străzii, în subterane, cazărmi şi penitenciare.
În ultimii ani a crescut numărul îmbolnăvirilor în rândurile persoanelor care fac abuz de alcool, care consumă droguri şi lucrează în medii cu umiditate ridicată. Persoanele care fumează prezintă un risc de două ori mai mare decât nefumătorii, conform specialiștilor. Dacă într-o familie există deja un bolnav cu tuberculoză pulmonară, riscul ca ceilalți membri să contracteze boala este mult mai ridicat.
Pentru a preveni apariția formelor grave de tuberculoză pulmonară este important să vă adresați cât mai repede posibil medicilor de la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, dacă prezentați tuse de peste 3 săptămâni care nu cedează la medicamentele obișnuite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!