Ziua Mondială a Sănătății Mintale
Anual, pe 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, la inițiativa Federației Mondiale a Sănătății Mintale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sprijină această inițiativă prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de sănătate mintală.
Obiectivul general al Zilei mondiale a sănătății mintale este de a crește gradul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume și de a mobiliza eforturile în sprijinul rezolvării acestora, arată OMS pe site-ul său.
Tulburarea afectivă sezonieră
Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie legat de schimbările anotimpurilor. TAS afectează aproximativ 2 milioane de persoane în Marea Britanie și peste 12 milioane de persoane în Europa de Nord.
În România, cele mai afectate segmente ale populației de TAS sunt cele mai în vârstă (60+), iar studii recente arată că locuitorii din mediul urban sunt mai predispuși la efectele TAS față de cei din mediul rural.
„TAS poate afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copii. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de serotonină cauzată de lipsa de soare. Scăderea nivelului de serotonină contribuie, de asemenea, la pofta de mâncare pentru alimente reconfortante și carbohidrați, deoarece acestea măresc nivelurile de serotonină. Însă efectele sunt temporare și nu reprezintă o modalitate eficientă de a combate simptomele depresiei”, spune drd. Andrei-Ionuț Negoiță.
Cum ne afectează vremea starea de spirit?
Drd. Andrei-Ionuț Negoiță, de la Facultatea de Biologie din cadrul Universității București, explică cum ne poate afecta vremea starea de spirit.
„Este posibil să fi observat că vremea are un impact asupra stării tale de spirit. Într-o zi înnorată și ploioasă, te poți simți defavorizat și obosit, sau într-o zi însorită, te simți fericit și mai plin de energie. Modul în care vremea ne influențează bunăstarea variază de la individ la individ. Unele persoane se bucură de zilele reci cu zăpadă, iar altele se bucură de zilele calde de vară. Indiferent de tipul de vreme pe care îl preferați, există cercetări care atrag atenție cu privință la influența pe care vremea o poate avea asupra stării de spirit a unei persoane. Înțelegerea impactului vremii asupra noastră poate juca un rol preventiv și ajuta să ne pregătim mai bine pentru zilele din viitor. Acest lucru poate ajuta persoanele cu depresia sezonieră (TAS) sau anxietatea, deoarece acordând o atenție deosebită schimbărilor meteorologice, un plan de recuperarea poate fi mai eficient realizat”, spune Andrei-Ionuț Negoiță.
Perioadele ploioase îndelungate sunt adesea cunoscute ca un factor ce contribuie la apariția depresiei. De asemenea, fenomenele meteorologice extreme, catastrofele naturale, pot provoca tulburări de stres post-traumatic, anxietate și depresie. În plus, și temperaturile extreme afectează starea de spirit și agravează tulburările de comportament.
Mai multe detalii pot fi citite pe Infoclima.ro.
Trimite articolul
Xam vaz’ si io ca ploaia cumva face o ceata in capu’ soferilor si brusc toti conduc ca cizmele…
#🤪