Tusea copiilor este unul dintre cele mai întâlnite simptome la cei mici și de cele mai multe ori este un motiv pentru care o vizită la medicul pediatru este necesară, dacă nu chiar obligatorie!
Tusea poate să fie de două tipuri: acută sau cronică.
Atunci când vorbim de o perioadă scurtă, de câteva zile, ne referim la tusea acută. Situația se schimbă atunci când tusea persistă pe o perioadă de peste 4 săptămâni, ea fiind tuse cronică.
Cauzele sunt multiple și diferă. Poate să fie adesea stârnită la nivelul receptorilor de iritație, receptorii care se găsesc de la faringe până în căile respiratorii mici, precum și extrapulmonar: pericard, conduct auditiv sau diafrgam. Acest lucru ne permite să clasificăm tusea ca un simptom prezent în diferite afecțiuni precum faringita, amigdalita sau chiar pneumonie, dar ea mai este des întâlnită în rinită, adenoidită, otită, laringită, traheită, bronșită, bronșiolită, astm și poate apărea prin alți corpi străini aspirați.
Adesea se crede că tusea are doar cauză respiratorie, însă tusea, în cazuri excepționale, poate să fie și din cauză cardiacă sau compresivă (prin malformații vasculare) sau chiar să fie întâlnita la refluxul gastro-esofagian, care se poate manifesta prin tuse. Acest tip de tuse este precedat de mișcări de masticație „în gol”, agitație, sughit, prezența laptelui sau a alimentelor în cavitatea bucală. Chiar și așa, nu întotdeauna este un simptom evident, existând și copii care prezintă așa-numitul „reflux silențios”.
Copiii mici care sunt expuși virozelor de sezon, se întâlnesc frecvent cu o tuse supărătoare, care poate să persiste perioade lungi și care răspunde greu la tratamentele administrate. Aceea este tusea dată de rinoreea posterioară, unde secrețiile din nas se scurg spre faringe și declanșează refluxul de tuse, accentuat de poziția orizontală a corpului.
Concluzionând, tusea poate să fie atât simptomul unei viroze banale, însă poate să fie și semnul unei grave patologii pulmonare sau extrapulmonare. Cel mai important lucru este ca părinții să se adreseze medicului pediatru pentru un control de specialitate și pentru o evaluare corectă!
Neuromed vine cu o soluție potrivită pentru asigurarea unei evaluări sigure, un diagnostic cât mai veridic și o monitorizare corectă: un doctor experimentat, devotat și dedicat, Dr. Simona Mărunțelu, medic pediatru în Policlinica Neuromed.
Ambulatoriul de Specialitate al clinicii Neuromed oferă servicii performante într-o gamă largă de specialități medicale cum ar fi: Neurochirurgie, Neurologie, Cardiologie, Gastroenterologie, Chirurgie generală, Endocrinologie, Reumatologie și Traumatologie, Psihiatrie, Ortopedie și Pediatrie și se pot face: ecografii cardiace, ecografiii de tiroidă, ecografii de abdomen și pelvis, ecografii Doppler, osteodensitometrie (DEXA), Holter ECG și Holter de Tensiune.
Programează-te chiar acum la numărul de telefon: 0256 292 637.
(384)
Citiți principiile noastre de moderare aici!