Primul caz de Covid-19 a fost confirmat în județul Timiș în 28 februarie 2020, la o femeie de 38 de ani din Timișoara. Ea a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde medicii erau pregătiți încă din luna ianuarie să lupte cu boala. Nici nu știau ce-i așteaptă.
„Noi am început din ianuarie să ne pregătim pentru că știam că plecăm la drum. La începutul lunii februarie au apărut primele suspiciuni. Atunci am început să implementăm circuite, să reorganizăm spitalul. În 28 februarie am avut primul caz pozitiv care a fost tratat cu succes. Am avut foarte multe bătălii câștigate, dar am avut, din păcate, și foarte multe bătălii pe care le-am pierdut. Am mers, însă, înainte și, cu siguranță, vom învinge această boală cumplită care ne-a schimbat un an din viață”, a povestit medicul Monica Cialma de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
500 de oameni au murit
Medicii au tras linie după un an de pandemie: 3.600 de bolnavi au fost internați la Victor Babeș, peste 5.000 de pacienți au fost acolo să se testeze și 500 de bolnavi, printre care și doctori, au fost răpuși de boală. Medicii spun că echipa, organizarea și documentarea i-au ajutat în momentele dificile, în fața unei circumstanțe nemaiîntâlnite până atunci.
Timp de mai multe luni, niciun cadru medical nu s-a infectat cu coronavirus, dar până la urmă virusul a ajuns și la doctori, infirmiere, asistente. Reprezentanții spitalului spun că în ultimul an au avut aproape 40 de medici care au luat virusul.
„Într-un an de zile, și vorbim doar de COVID-19, ne-am confruntat cu peste 3.600 de cazuri. În acest moment spitalul nostru este plin de forme severe și foarte severe de boală și i-am rugat pe colegii de la celelalte spitale să ne susțină două, trei, patru săptămâni, pe care noi le considerăm critice. Din nefericire, un număr de aproximativ 500 de pacienți, printre care și colegi de-ai noștri, au pierdut în acest an lupta cu această boală. Este o pierdere pentru noi toți. Prin sistemul nostru de triaj, până în acest moment, au trecut 5.300 de pacienți care au fost evaluați. Aceste cifre par seci, dar reprezintă oameni, oameni care s-au îndreptat cu speranță spre Spitalul Victor Babeș și care au primit cel mai bun tratament medical posibil”, a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
„Anul de coșmar”
„L-aș numi un an de coșmar”, rezumă medicul Virgil Musta la un an de la contactul cu primul caz Covid. El spune că aici s-au vindecat cei mai mulți pacienți. Coronavirusul a adus și modernizări la spital, astfel că au fost îmbunătățite condițiile pentru pacienți. Bolnavii primesc și tratament post-Covid-19 la „Victor Babeș”. Acolo, mai spun medicii, nu au avut loc contaminări.
„De la un an de la începutul războiului mi-ar fi plăcut să stăm la aceeași masă și să spunem că l-am înfrânt. Eu l-aș numi un an de coșmar, pentru că ne-a schimbat viața tuturor. Nu a fost un an simplu, ci un an dificil din toate punctele de vedere, profesional, social, al relațiilor noastre, inclusiv al relațiilor cu familia. Cu toții a trebuit să facem sacrificii. Este momentul bilanțului și putem spune acum că toată infrastructura spitalului a fost refăcută în câteva luni, iar condițiile hoteliere au fost îmbunătățite, să nu fie focar pentru pacienți. Spitalul nostru fost dotat, în acest an, cu echipamente medicale și de diagnostic, dar și de tratament performante, la nivelul celor mai dezvoltate spitale din Europa. Și aceasta ne-a permis ca la foarte puțin timp după debutul pandemiei să devenim un spital de excelență pentru tratarea infecției SARS-CoV 2. Acest lucru nu s-ar fi putut realiza fără o echipă de profesioniști”, a spus și Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase I a Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
Medicul timișorean, aflat încă din prima zi în prima linie în lupta cu coronavirusul, povestește că spitalul este în continuare plin, pentru că oamenii nu respectă regulile.
De la prima izoletă la „Totul va fi bine”
Printre miile de pacienții internați aici au fost și copii, iar cel mai mic bolnav a fost un bebeluș de șase săptămâni care a fost tratat. S-au adus îmbunătățiri și la investigațiile cu computer tomograf, deși investigațiile pentru cancer la plămâni au scăzut cu o treime față de anul 2019.
„Primele teste PCR pozitive au fost la cei doi pacienți internați în data de 28 februarie, respectiv 1 martie. De atunci și până astăzi s-au făcut peste 36.000 de teste PCR, atât pacienților internați, cât și celor care au avut nevoie de această testare, și vorbesc de testarea la cerere care, în perioada verii, a fost una foarte mare. Primele investigații le-am făcut pacienților din Terapie Intensivă, folosind aparate mobile cu care am putut să mergem pe secție și să îi evaluăm, iar prima tomografie computerizata a fost în data de 2 aprilie la un pacient care avea deja simptome ce se agravau și care dezvoltase o formă moderat-severă de boală. În același timp, am implementat un program în premieră, cel de low dose CT, o investigație care reduce cu aproape 70 la sută iradierea pacienților. Am încercat să protejăm copiii de pe secția de infecțioase, în cazul lor folosind evaluarea ecografică. Cel mai mic pacient a fost un bebeluș de șase săptămâni”, a explicat Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
Medicii de aici vor să zugrăvească o fațadă a spitalului cu un mesaj al unui copil, plin de speranță: „Totul va fi bine”.
La un an, în România, 799.164 de oameni au fost diagnosticați cu Covid-19 și 738.569 de persoane au fost vindecate. Peste 20.000 de pacienți au pierdut lupta cu virusul.
Articole pe aceeași temă:
Virgil Musta, după un an de pandemie: Nu se respectă regulile, spitalul este plin
Trimite articolul
Xun an de vaicareli si supt bani in plus de la stat
Planul covid continua cu pasapoartele noi ce atesta vaccinarea DAR trebuie ca inainte de a le permite libera circulatie sa DEMONSTREZE ca cei vaccinati nu mai se pot imbolnavi si nu mai sunt contagiosi.
Dar aici apare o problema de logica:
1. daca cei vaccinati nu se mai pot imbolnavi si nu mai sunt nici contagiosi, acestia pot calatori liberi si mai ales FARA MASTI. Fara masti la cei vaccinati si la cei nevaccinati. Cum noua ordine implica sclavia MASCA RAMANE OBLIGATORIE asa ca se va impune in continuare prin lege in afara logicii.
2. daca cei vaccinati nu se mai pot imbolnavi, asta implica ca cei ce nu doresc vaccinarea nu mai sunt obligati sa se vaccineze intrucat cei ce au vrut deja sa se “imunizeze” nu mai pot fi imbolnaviti de cei ce nu se vaccineaza. Ori nici asta nu convine. Se va spune tot in afara logicii ca cei nevaccinati din cauza ca nu au dorit acest lucru sunt un pericol pentru cei bolnavi care nu se pot vaccina sau ca risca sa creeze noi tulpini.
S-a demonstrat deja ca cei vaccinati au luat gripa si ca in continuare au si raspandit-o deci pasaportul este util pentru a demonstra UNDE te-ai vaccinat si pentru a fi tinut sub observatie in tara de vaccinare pana trece faza de experiment a vaccinului deci 2023. Nicio țară nu va risca sa primeasca cobai cu cine stie ce tulpini injectate (vezi Zeneca) in propriile granite deci… vom trai si vom vedea
In concluzie 2020 a fost un an in care s-a pornit de la izoleta si apoi s-a trecut bicisnic la cifre. Cifre peste cifre, ca sa demosntreze existenta unei gripe si mai ales sa ne demonstreze ca exista o stiinta, un model matematic, unul precis calculat de “oamenii de Stiinta” sau sa spun mai exact de evanghelistii noii ordini mondiale prin preotii lor in halate albe care slujesc o Liturghie Neagra si pun pe altar oameni ce altfel ar fi putut sa traiasca mult si bine.
Eu lucrez la o multinationala, aici nimeni nu stie ce este covid. In ultimul an nu s-a schimbat nimic, cei care sunt in picioare muncesc ca si pana acum, masti ne cumparam singuri, unii poarta altii nu. Probabil boala asta ataca mai ales bugetarii, pentru ca in multinationale n-am vazut sa lipseasca de la lucru mai multi oameni ca pana acum. Nimeni nu ne-a intrebat daca vrem vaccin, si multumim bunului Dumnezeu ca suntem sanatosi si putem contribui 1/2 din ce castigam ca sa sustinem statul roman si pensiile celor speciali. Iti multumim Musta ca ai grija de bugetari tarii, si ii faci sanatosi ca sa poata sa ne conduca in continuare.
Se spune ca s-au pregătit încă din ianuarie,dar pe medicii de pe ambulante i-au pregătit? Să vă spun o poveste despre un suflet drag,care a purtat mască, s-a dezinfectat și spălat pe mâini, dar probabil a făcut o greșeală la un loc de munca unde altii luau în glumă ideea de virus.
Un medic chemat intr-o sâmbătă a zis ca este sinuzita ,,exclus sa aibă virusul, nu are dificultăți de respirație și temperatură peste 38.5 “,și nu l-a programat pentru test.Medicația paracetamol si sinupret.Duminică alt medic i-a prescris și antibiotic și l-a programat pentru test.Luni seara a fost confirmat pozitiv,și marți seara in urma deciziei de autoizolare au trimis un medic pentru ,,consultatie”.Medicul echipat corespunzător nici nu a vrut sa se apropie de el,i-a luat doar saturația de oxigen și a spus,,e pe drumul cel bun”,sa continui cu paracetamol și sirop de tuse,nicidecum antibiotic, doar dacă are dificultăți de respirație sa chem salvarea.Joi dimineață la ora 7 s-a simțit rău, salvarea chemată avea doar asistenți care a chemat altă ambulanță cu medici,iar după mai mult de o ora au ajuns la spital (de la o adresa din timisoara).După amiaza a ajuns deja la terapie intensivă și după 17 zile a plecat intr-un loc fără lacrimi și durere.
Da,decizia de autoizolare a fost o greșeală, dar nu era de datoria medicilor chemați ,să avertizeze la pericolul acestei boli imprevizibile,ca atunci când ai probleme de respirație ar putea fi prea târziu? Cum poți spune ,,e pe drumul cel bun”doar cu oximetrul?
Cum poți face bilanțuri cu oameni de parcă ar fi doar niște cifre?
Nu este un comentariu făcut din răutate, întotdeauna am considerat meseria de medic cea mai grea,dar poate ar fi bine sa se recunoască și greșelile din sistemul sanitar, nu sa se dea vina numai pe pacienti.
Las-o mai moale Musta. Spitalul vostru tot timpul este plin, am asteptat doua zile sa se elibereze un pat. Atata fenta pe umerii tai ca ma si mir cum mai rezisti sub propria-ti gandire de gragaragiu!?
Mai nou nana Veta nu se mai plimba cu șareta ci cu izoleta. Un an de bataie de joc pentru cetățenii acestei tari. Paste 2020 la-ti futat Crăciun 2020 la fel de Paștele 2021 la fel o sa faceti nem…erni…..cilor.
Deci spitalul Victor Babes pentru mine este un esec total si de o neprofesionalitate raraaa… sper sa se sesizeze cineva si sa i controleze la sange…..saptamana trecuta am sunat la salvare dimineata varsam deja de 4 zile nu puteam sa beau nici apa nimic…mi s-a spus sa iau metroclopramid si daca nu trece sa mai sun ca vine salvarea
Clar nu a trecut cu o pastila dupa 4 zile de chin . Asa ca dupamasa am sunat iara la salvare in speranta ca primesc o injectie o perfuzie ceva sa imi revin…dar nu. M-au luat si m-au dus la examinare la Babes acolo in 10 minute am fost gata cu examinarea. Apoi 4 ore am stat si am asteptat salvarea sa ma duca acasa. Dar in acest timp nu mi s-a dat o pastila o injectie nimic absolut nimic desii îi rugam intr-una si varsam acolo intr-una. Deci asa un chin nu am putut sa imi imaginez…mai bine ramaneam acasa in pat ca avea ma tineam pe picioare decat sa stau acolo 4 ore in batjocora…o nesimtire . Am spus ca dau bani sa se cumpere de la farmacie sa imi faca o injectie sau ce stiu ei mai bine..pentru ca eu nu aveam voie sa plec fiind pozitiva…dar nimic…sa va fie rusine medici si personal si tot de la Victor Babes care sunteti inumani …nu ma refer la toti sunt si oameni…dar animalele care le-am intalnit eu ar trebui sa fie dati afara