Anestezia, de mai multe ori, este la fel de temută ca procedura chirurgicală în sine. De aceea, este important ca fiecare persoană care trebuie să treacă printr-o operație să aibă o discuție cu medicul anestezist, înainte să își ia informațiile din surse mai puțin științifice sau credibile. Specialiștii de la Spitalul Clinic CF din Timișoara încurajează dialogul dintre medic și pacient.
„Pregătirea preoperatorie a pacientului
Examenul pre-anestezic înlătură multe din temerile pacienților «citite pe net» sau preluate de la alte persoane «binevoitoare»…
Cei mai mulți pacienți care urmează să fie operați se tem de anestezie. Teama de necunoscut și lipsa de control sunt perfect justificate. Anestezia însă asigură buna desfășurare a întregii intervenții, iar rolul ei este la fel de important ca al operației în sine”, transmite dr. Mihaela Gica, medic primar Anestezie Terapie Intensivă.
Desigur, pacientul va trebui să treacă printr-un proces amplu de examinare înainte de a ajunge pe masa de operație și sub mâna anestezistului. Există mai mulți indicatori pe care medicii trebuie să îi evalueze, tocmai pentru a se asigura că anestezia va funcționa și își va face treaba. Acest lucru implică atât anamneza (examinarea fizică a pacientului), o consultare a istoricului său medical și chiar probe de sânge sau alte investigații preoperatorii, mai spune medicul.
O prezentare a pregătirii pentru anestezie a unui pacient poate include următoarele aspecte:
- Evaluarea preoperatorie: se efectuează o anamneză detaliată și o examinare fizică completă pentru a identifica posibilele comorbidități, alergii la medicamente, istoricul intervențiilor chirurgicale anterioare și alți factori care ar putea influența planificarea anesteziei.
- Stabilirea statusului ASA (American Society of Anesthesiologists): Se evaluează starea generală a pacientului și comorbiditățile asociate pentru a clasifica gradul de risc anestezic.
- Teste de laborator și investigații preoperatorii: se solicită și se interpretează teste de laborator, cum ar fi hemoleucogramă, coagulograma și electrocardiograma, pentru a evalua starea de sănătate a pacientului și pentru a identifica eventualele probleme care ar putea afecta anestezia.
- Evaluarea și optimizarea funcției organelor: se evaluează funcția cardiacă, respiratorie și renală pentru a identifica riscurile potențiale și pentru a optimiza starea pacientului înainte de anestezie.
- Informarea pacientului despre riscurile și beneficiile anesteziei: se discută cu pacientul despre riscurile și beneficiile anesteziei, inclusiv posibilele complicații și măsurile luate pentru a le preveni sau gestiona. În cadrul consultului pacientul va primi informații cu privire la tipurile de anestezie posibile și va discuta despre alegerea unui tip de anestezie care este considerat de către medic ca fiind cel mai bun ținând cont de evaluarea făcută. În plus, se va explica în detaliu cum se va desfășura întreaga procedură.
Potrivit specialiștilor, dacă se primește undă verde, pacientul trebuie să parcurgă o serie de pași, pentru a fi pregătit de operația propriu-zisă.
- Restricții alimentare sau medicamentoase: înainte de intervenția chirurgicală, medicii pot decide întreruperea unor tratamente medicamentoase. De asemenea, pacientul care va fi supus operației nu are voie să consume mâncare sau băuturi.
- Pregătirea adecvată a pacientului pentru anestezie este esențială pentru asigurarea unei intervenții medicale sigure și eficiente, iar o comunicare deschisă și o îngrijire atentă din partea echipei medicale pot contribui semnificativ la confortul și siguranța pacientului.
Trimite articolul
XDacă dai atenție, ai astfel de atenție.
-
tu ai dat? sau daca stii vreun caz concret, l-ai reclamat? hai sa nu aruncam cu noroi in toti si toate. si evident, sa nu dam mita!
-
De fiecare data am dat. Și nu am reclamat că după mă țineau minte și “se ocupau cum trebuie”.
-
DNA sa vina sa te ia mai “cinstitule” care ai tu motive sa incalci legea, lege pe care doresti insa sa o respecte altii… ca motivele tale sunt mai bune decat motivele lor. sau ceva…
-
-
si daca nu dai mita, cine te opereaza? politia? judecatorii? ha?
-
Cand s-a nascut fetita mea asistenta a venit si mi-a zis sa merg sa ”vorbesc” cu neonatoloaga. Am vorbit dupa care alearga asistenta dupa mine ca nu i-am dat nimic…. asta e Romania!