Noua terapie folosește sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) și ajută pacienții cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile care se folosesc în spitale este de pana la 15 litri/min.
„Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine. Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilație non-invaziva cu mască”, explică Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.
Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauzate SARS-CoV 2. În plus, prin această procedură sunt salvați mai mulți pacienți pentru a nu ajunge la ATI.
Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC), care sunt folosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie.
Trimite articolul
XBravo ! O picatura intr-un ocean. Foarte tarziu dar macar in ceasul al 13-lea….
Aparatele mai sus mentionate ar trebui sa fie accesibile fiecarui pacient cu hipoxie medie spre severa si bineintales severa. Aceasta terapie, aceste aparate, ar trebui sa fie o banalitate in orice spital cu sectie ati sau imc. Cu atat mai mult intr-un spital cu profil pneumologic ( adica de plamani ) trebuie sa fie aceste aparate prezente. Terapia high flow sau lowflow , cpap, bipap samd, ar trebui sa fie un standard minim pentru fiecare pat legat la monitor si nu numai. Problema este ca un aparat costa cam 9 mii de euro ( ma rog, in Germania costa 7500, iar in Romania, acelasi aparat, 9500 de euro – minunat nu ? ), spitalele nu prea le au desi de cel putin 10 ani ele sunt mai mult decat comune, dupa externare nu poti primi un asemenea aparat nici macar pentru o durata limitata acasa datorita lipsei banilor din sistem , si uite asa, rata mortalitatii in Romania este mai mare. Adica murim cu zile desi doctorii vor, ar putea, dar nu au cu ce.
Vaccinati-va oameni buni ca situatia in care ne aflam e serioasa iar infrastructura medicala minima necesara nu exista in Romania.