Ideea de a proiecta și produce un ventilator mecanic, românesc, a pus în mișcare deja sute de persoane, specialiști în diverse domenii, care s-au adunat sub umbrela VentilaTM. Specialiștii încearcă, în contextul noului coronavirus, să construiască echipamente de ventilare mecanică a pacienților aflați în stare gravă.
„Avem o echipă de anesteziști (inclusiv unul extrem de tehnic, cu patente pe zona de asistare respiratorie) care ne așteaptă cu prototipul pentru teste spirometrice și in vivo, pe un porc de la biobaza UMFT. Avem la dispozitie spații, echipamente, rețele de alimentare, toată conectica necesară pentru teste”, anunțau specialiștii la demararea proiectului.
Sâmbătă, cei de la VentilaTM au anunțat că prototipul a trecut cu succes de primul test de funcționare.
„Primul test de funcționare al ventilatorului mecanic prototipat de echipa condusă de Călin Brandabur în cadrul inițiativei Ventila TM! Proiectarea mecanică și de acționare sunt, în principiu, finalizate. Urmează teste mecanice și reglaje, finalizarea software-ului și testarea lui!”
Pe lângă dezvoltarea prototipului, specialiștii pregătesc omologarea și certificarea ventilatorului, dar și producția și conexiunile cu furnizorii de materie primă.
„Avem 212 posesori individuali sau instituționali de imprimante și CNC-uri într-o rețea pe care vom încerca să o pregătim pentru începerea fabricației imediat ce avem o versiune acceptată de medicii anesteziști și care a trecut printr-un proces (sperăm minimal) de certificare/omologare. Vom încerca să construim un proces de printare distribuită în rețeaua, cu două variante de asamblare (în funcție de cerințele celor de la autoritatea de certificare): centralizată la Timișoara sau în centre regionale, pe măsură ce descoperim echipe care vor și pot prelua acest gen de activități. Rețeaua de fabricație va fi susținută de echipe de la firme de curierat. Pe moment avem o firmă de ciclocurierat din Timisoara, pe care vom încerca să o extindem și cu firme cu rețele naționale și alte firme de ciclocurierat din alte orașe. (Rețeaua e deschisă încă, încurajați-vă prietenii să ni se alature!)”, mai spun cei de la VentilaTM.
Primul test de functionare al ventilatorului mecanic prototipat de echipa condusa de Calin Brandabur in cadrul initiativei VentilaTM! Proiectarea mecanica si de actionare sunt, in principiu, finalizate. Urmeaza teste mecanice si reglaje, finalizarea software-ului si testarea lui!
Közzétette: VentilaTM – 2020. március 27., péntek
Trimite articolul
XEROI!.
Robule, ia banii de la fantini futuristice si foloseste-i pentru aceste ventilatoare. Lasa ideile deplasate si modernizarea ‘in forta’ pe mai tarziu, ca acum asta e prioritatea numarul 1 !!!!!!!!!
Pentru cei cu COVID PEEP trebuie sa fie maxim 10 !
Stiu inventatorii ce e ala PEEP si cu ce se mananca ?
Nu e vorba de venlatia unui plaman santos, de porc, pe masa la facultate, !!!
E un palman bolnav, foarte bolnav. PEEP ul prea mare duce la gramada de probleme si rapid spre EXITUS.
Pentru detalii trebuia consultat un anestezist inaiinte de a ne bucura precoce de nimic.
Ce face cu aerul expirat dintr-un plaman contaminat ???
-
Cred ca n-ati citit articolul. Din echipa de proiectare si testare fac parte si medici, printre ei si-un anestezist cu experienta si pe partea tehnica, cu mai multe patente in domeniu.
laudabil efortul dar de ce?? se gasesc deja modele care au trecut toate testele si pot fi obtinute gratis. doar trebuie sa se inceapa productia lor! nu are sens sa reinventam roata… ce trebuie inventat sunt teste mai rapide!
-
Din cauza pretului si disponibilitatii. Producatorii consacrati, in momentul de fata, daca ceri o oferta, iti dau termene de livrare de jumatate de an cel putin, ca toata lumea vrea sa cumpere. In plus, cel mai ieftin aparat costa multe mii de EUR, chiar zeci de mii de EUR. Drept e, ce livreaza ei sunt aparate extrem de complexe, cu functii mult superioare celor pe care vrea sa le indeplineasca aparatul asta. Aparatul asta e gandit sa acopere 80% din cazuri, alea mai fara pretentii, asa incat cazurile intr-adevar complicate si riscante sa poata beneficia de aparatele scumpe si complexe care deja exista in sistem.
dupa omologarea unui prototip trebuie trecut la fabricarea prin injectie a pieselor, printarea 3D dureaza mai mult chiar decat furnizarea aparaturii consacrate de la producatorii mari! O piesa se obtine in cateva secunde pe masina de injectat fata de printare in ore pe imprimantele existente. Asa ca ajutorul va ajunge prea tarziu! Sa nu mai discutam despre caracteristicile mecanice ale pieselor printate vs injectate sau turnate
Asta se intampla cand gunoaiele din politica arunca banii pe pomeni electorale, panselute, borduri, semafoare fara rost, masini de serviciu de lux si contracte cu dedicatie contra spagilor de zeci sau sute de mii de euro. Astazi in Romania nici macar fiecare pat de la terapie nu are propriul aparat de ventilare!
La sfarditul pandemiei unii tot mai testeaza un ventilator rudimentar bun doar pentru primul ajutor la o cabana din varful munte
ui, in nici un caz pentru terapie de lunga durata. Este o constructie simplista fara reglaje, fara protectii la functionare defectuoasa. Este asemeni pseudo vaccinului lui Paunescu inventat, testat si omologat de … nimeni. In orice tara un vaccin se obtine dupa 3- 8 ani de cercetari doar meseriasul din Temeswar in “fabrica” intr-o primavara :))