Anemia feriprivă este una din cele mai comune forme de anemie. Ea se traduce printr-o cantitate scăzută de fier în sânge, care mai apoi poate scădea calitatea vieții dar și sănătatea femeii, în general. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anemia este o afecțiune frecventă, care apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, care nu sunt însărcinate. Dintre acestea însă jumătate suferă de anemie feriprivă.
Practic, în „lipsa de fier din sânge”, organismul nu produce suficient de multă hemoglobină care să oxigeneze celulele corpului. Sunt multe motive care pot declanșa această carență: menstruații abundente, insuficient fier în dietă, o absorbție deficitară a fierului din alimentație, cauzată de boala celiacă sau sindromul intestinului iritabil. Această carență afectează cu preponderență femeile, date fiind sângerările menstruale dar și procesele fiziologice asociate reproducerii – sarcina și alăptarea.
Sarcina și alăptarea pot scoate în evidență lipsa de fier, pentru că sunt procese care au nevoie de un aport suplimentar al acestuia. În sarcină sunt exacerbate simptomele lipsei de fier, spun specialiștii.
„Sigur că nu ne dorim intrarea în sarcină cu anemie, pentru că această anemie cu siguranță se va accentua. În timpul sarcinii sunt nevoi mult mai mari de fier în organism. Atât pentru mamă cât și pentru copil”, spune prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică și ginecologie.
Pentru tinerele care suferă de anemie feriprivă, sunt riscuri mari și pentru sarcină. Deficitul de fier poate duce la deces intrauterin, naștere prematură. Femeia însărcinată poate experimenta nivel mai mare de oboseală sau nervozitate și poate scădea puterea de concentrare.
„Este necesar un diagnostic precoce și un tratament corect, cu scopul de a reduce atât riscul matern, cât și fetal”, adaugă prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic specialist obstetrică și ginecologie.
Semne generale și tratament
Simptomele anemiei feriprive pot varia în funcție de gravitatea deficienței de fier și pot include: oboseală persistentă și lipsă de energie, slăbiciune musculară și senzație de amețeală, paloare a pielii și unghii fragile, dificultate în respirație și tahicardie (bătăi rapide ale inimii), dureri de cap frecvente și dificultăți de concentrare. Cu toate acestea, de multe ori, simptomele nu sunt luate în serios.
„Numărul mare de femei care au deficit de fier în țările în curs de dezvoltare și faptul că simptomele anemiei nu sunt specifice doar acestei afecțiuni fac ca anemia feriprivă să fie subdiagnosticată și deseori tratată necorespunzător”, mai spune dr. Remus Șipoș, medic de familie.
Pentru tratarea acestei deficiențe se recomandă, în general, suplimentarea cu fier, dar și cu vitamina C și vitamina B care ajută la absorbția fierului în organism, modificări ale dietei – consumul alimentelor bogate în fier – cum ar fi carne roșie, legume cu frunze verzi, fasole și cereale fortificate cu fier. Dacă anemia feriprivă este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi boala celiacă sau sângerarea gastrointestinală, tratamentul acelei afecțiuni este esențial pentru gestionarea anemiei. Cazurile extreme necesită chiar și transfuzii sanguine, pentru a aduce la nivel acceptabil nivelul de hemoglobină.
Trimite articolul
XRezolvare: sa nu mai fi romanca.