Radioterapia stereostatică, cunoscută și ca stereotaxia, este considerată una dintre cele mai avansate metode de tratament și una dintre cele mai precise proceduri pentru pacienții diagnosticați cu cancer.
Metoda este folosită cel mai des pentru tratarea metastazelor, dar și a anumitor tumori primare aflate la început, cum ar fi cele cerebrale, pulmonare sau hepatice. Procedura este una neinvazivă și este recomandată pacienților care nu pot fi operați din cauza zonei în care se află tumoarea.
„Stereotaxia permite administrarea unei doze semnificativ mai mare de radiație, cu o precizie ridicată, într-o ședința sau un număr mai mic de fracțiuni, la nivelul tumorilor cu volum redus. Rolul ei este important mai ales pentru anumiți pacienți metastatici care, până nu demult, cu ajutorul radioterapiei, beneficiau de un tratament ce doar le ameliora simptomele.
Acum au la dispoziție un tratament ablativ, un tratament ce are capacitatea de a distruge metastazele în totalitate”, spune dr. Ana Dulan, medic specialist radioterapeut la Asociația OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Stereotaxia necesită doar câteva ședințe pentru a finaliza tratamentul, comparativ cu radioterapia clasică care poate dura și săptămâni întregi.
„Primul pas, pe care ni l-am propus după achiziționarea noilor aparate de radioterapie a fost introducerea radioterapiei stereotactice. Am reușit să realizăm acum acest lucru, să oferim unor pacienți cu cancer opțiunea unui tratament mai precis, mai eficient și cu mai puține efecte secundare. Cu ajutorul unor asemenea tehnologii avansate, putem să distrugem celulele tumorale cu o precizie extrem de ridicată, protejând în același timp țesuturile sănătoase.
Deci, vorbim nu doar de un tratament mai precis al tumorii, ci și de eficiență crescută, datorită dozelor mari, numărului scăzut de ședințe de tratament și, evident, o recuperare rapidă grație tratamentului minim invaziv”, spune prof. dr. Șerban Negru, președinte Asociația OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp.
Selecția pacienților care pot beneficia de o asemenea procedură se face de către comisia multidisciplinară care funcționează în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, ținându-se cont în primul rând de localizarea tumorii, de dimensiunea ei și de stadiul bolii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!