Ecocardiografia, cunoscută și ca ecografia cardiacă transtoracică, este o tehnică imagistică neinvazivă, care oferă imagini detaliate ale structurii și funcției inimii, prin intermediul unor ultrasunete.
Aceasta face parte din consultul de bază de cardiologie, iar medicii apelează la această metodă atât în diagnosticul și managementul bolilor de inimă, cât și în prevenția lor.
Dr. Greta Goje, medic specialist cardiolog, spune că investigația permite diagnosticarea și monitorizarea insuficienței cardiace, a unor afecțiuni ale pericardului și malformații congenitale, dar și pentru evaluarea funcției ventriculului stâng și a stării valvelor. Această ecografie permite și identificarea leziunilor la nivelul mușchilor inimii și apariția unor cheaguri de sânge.
Medicii spitalului mai menționează importanța acestui tip de investigație pentru pacienții cu boli autoimune, mai ales pentru cei cu Lupus, fiind o boală cronică care afectează celulele sanguine. Ecocardiografia este utilizată și pentru pacienții cu cancer, cu scopul de a stabili prezența cardiotoxicității, care poate fi indusă de chimioterapie.
În cadrul Secției de Medicină Internă II a Spitalului CFR Timișoara se află un compartiment de recuperare cardiovasculară, în care pacienții pot beneficia de o ecocardiografie gratuită, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!