Dr. Mădălina Bălan, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara, explică faptul că vaccinarea reprezintă o metodă simplă, sigură și eficientă de protejare împotriva bolilor infecțioase.
„Prin vaccinare, sistemul imunitar este pregătit să producă anticorpi, la fel ca atunci când vine în contact cu o boală. Deoarece vaccinurile conțin doar forme inactivate sau atenuate ale germenilor, ele nu produc boala și nu expun la riscuri de complicații”, subliniază aceasta.
Cu toate acestea, în ultimii ani, medicii au observat o creștere a reticenței față de vaccinare, alimentată în mare parte de dezinformare și concepții greșite legate de eficiența și siguranța vaccinurilor.
„Este esențial să fim informați corect, din surse sigure, pentru a înțelege ce tip de vaccin este adecvat în funcție de vârstă, statusul imunitar și condițiile de sănătate,” adaugă dr. Mădălina Bălan.
În cazul copiilor, medicii recomandă ca vaccinarea să fie realizată la vârsta corespunzătoare, iar în cazul întârzierilor, este important să știe cum să recupereze vaccinările restante.
În România, acoperirea vaccinală este de aproximativ 80%, un procent semnificativ mai scăzut față de alte state din Uniunea Europeană, unde se atinge și un procent de 95%. De asemenea, în multe țări europene, vaccinurile pediatrice sunt obligatorii prin lege, precum în Italia, Franța, Polonia, Belgia, Grecia sau Germania.
Pentru mai multe informații despre vaccinare și importanța acesteia, puteți accesa site-ul oficial infovaccinare.ro.
Trimite articolul
XVaccinarea un pas “sigur si eficient” catre…”2m sub pamant”
S-a văzut în timpul pandemiei ce util este vaccinul. Și cu el și fără el, treaba a fost la fel. Acum se miră doctorii că nimeni nu îi mai cred.
pentru gripa recomand vitamina D toata perioada rece, nu am racit niciodata, am zburat cu avionul de vreo 10 ori, si international, tuseau unii pe langa mine de se spargeau