Dacă observați erupții cutanate de acest fel pe piele, trebuie să luați de îndată legătura cu medicul de familie:
„Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
Primul semn că nu mai suntem contagioși este uscarea veziculelor apărute, care se transformă în cruste și cad.
„Mortalitatea în cazul acestei boli este sub 3%. Ea se extinde pe față, pe corp și leziunile evoluează constant, ca niște pete roșiatice care se transformă în cruste și cad. Când se duc crustele, știm că boala dispare”, mai explică dr. Ovidiu Roșca.
În cele mai multe cazuri, boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament. Persoana care are această afecțiune trebuie să stea izolată, iar persoanele care o îngrijesc să ia măsuri de protecție. De asemenea, oamenii trebuie să își dezinfecteze mâinile.
Variola maimuței poate fi prevenită prin vaccinare împotriva variolei umane – aceasta conferă o protecție de 80%, însă are un efect redus la o anumită vârstă, astfel că s-a dezvoltat un vaccin specific.
„În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei”, mai spun cei de la Ministerul Sănătății.
Inițial identificată la maimuțe, această boală virală se răspândește de obicei prin contact direct cu un animal/om infectat, fiind întâlnită în general în Africa Centrală și de Vest. Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.
În România au fost identificate până acum trei astfel de cazuri, ținute sub supraveghere și fără complicații, toate în București.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSe recunoaste usor.Stati sa treaca ..parada ghei.. Ca vom avea la greu.