Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân a fost marcată pe 1 octombrie. Atunci, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara au promis că, de-a lungul întregii luni, vor prezenta materiale informative referitoare la această afecțiune, la modul general, și depistarea precoce a acesteia, în mod special. Pe 29 octombrie, în ultima duminică a lunii, aceștia au venit cu explicații în legătură cu consultul genetic în cazurile oncologice, inclusiv în cele de cancer de sân.
„Consultul genetic în cancer este un instrument important în identificarea riscurilor genetice și în luarea de decizii informate privind monitorizarea și prevenirea cancerului. Toate pacientele diagnosticate cu cancer mamar ar trebui să efectueze un consult genetic, medicul genetician urmând să stabilească oportunitatea testărilor genetice, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta de diagnostic, istoricul familial oncologic și tipul de cancer mamar”, precizează reprezentanții spitalului.
Explicațiile unui medic genetician
Pentru a aflat ce înseamnă un consult genetic, când trebuie făcut acesta, care sunt riscurile de recidivă, dar și care sunt semnalele de alarmă legate de cauzele genetice, a oferit mai multe detalii conf.univ. dr Adrian Pavel Trifa, medic primar genetică medicală la Spitalul „Victor Babeș”. Potrivit acestuia, predispoziția genetică este un factor în aproximativ 10% din cazurile de cancer mamar. Pare puțin, însă în condițiile în care una din opt femei este diagnosticată de-a lungul vieții cu cancer mamar, este și aceasta un detaliu important.
„Există câteva semne de alarmă care ne duc cu gândul la o anumită cauză genetică a cancerului mamar, în special dacă acesta a fost diagnosticat la vârstă tânără, mai ales înainte de vârsta de 50 de ani: dacă există în familie cazuri de cancer mamar, cancer ovarian, cancer pancreatic, cancer de prostată la bărbați și așa mai departe, și dacă celulele canceroase au anumite particularități la examenul anatomo-patologic.
Consultul și, respectiv, testarea genetică se pot face după stabilirea diagnosticului de cancer mamar, în vederea pregătirii intervenției chirurgicale. În acest caz ne interesează să avem rezultatul testării genetice înaintea intervenției chirurgicale pentru că, de obicei, în momentul în care identificăm o mutație de predispoziție, tipul de intervenție chirurgicală va fi unul mai extins, pentru că de multe ori, dacă vorbim de un cancer mamar genetic, vorbim de un risc mai mare de recidivă sau de apariție a unui nou cancer mamar, în sânul celălalt de exemplu.
Sau există posibilitatea efectuării consultului și testului genetic după efectuarea unei prime intervenții chirurgicale, care a fost de exemplu una conservatoare. Deci s-a intervenit doar pe o parte din sân, partea care conținea cancerului. În cazul în care se identifică o mutație de predispoziție, atunci va urma o nouă intervenție chirurgicală mai extinsă, cu scop profilactic”, a explicat conf.univ. dr Adrian Pavel Trifa.
Investigațiile de acest tip se pot face și la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, unitatea având un cabinet de genetică medicală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!