„Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenței unui cancer incipient cu 2 ani înainte de a putea fi palpat”, spune Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecțioase„ Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Mamografia este indicată pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani, întrucât este momentul când sânul începe să involueze, are loc o reducere a țesutului glandular, iar nodulii și microcalcificările pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existența unui neoplasm mamar. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X, prin urmare pacientele nu trebuie să se teamă de iradiații.
„Mamografia 3D cu tomosinteză presupune obținerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secțiuni fine de înaltă rezoluție. Se obține astfel o mai bună imagine a structurii sânului, putându-se vedea detaliile țesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acuratețe mai bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor”, mai spune dr. Diana Munteanu, medic primar de radiologie și imagistică medicală din cadrul spitalului.
Potrivit statisticilor, aproape 90 la sută dintre cancerele mamare apar după vârsta de 40 de ani. În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Specialiștii spun că dacă acestă boală este depistată în stadiul incipient poate fi tratată, iar pacienta se poate vindeca complet.
În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân. Programări și detalii puteți solicita la numărul: 0735.222.885. Acestea sunt în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
VIDEO. RMN de sân, o nouă investigație disponibilă la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
Prevenția cancerului la sân explicată femeilor de specialiștii de la spitalul „Victor Babeș”
Trimite articolul
XSuuper.. inca un aparat in posesia Spitalului / Spitalelor..care vor fii folosite de cei cu PILE
.. si Urgente.. ( ” dna daca veneati mai repede..putea sa depistam boala ..” Pai am venit..dar atunci nu mergea..M-ati trimis la Clinica la dumneavoastra unde tre sa platesc..
De regula spitalele au un aparat pe undeva – ESTE SPITAL..dar de regula raspunsul – Este defect. CHiar acum sa stricat / nu sunt fonduri..si
..vor fi trimisi de medici la clinica lor.. –
Tipic Spitalelor din Romania
si peste un an..
aparatul ajunge in clinica unui medic..
Mda..
Faina Stirea..