Obiectele străine, cum ar fi bucăți de mâncare sau alte obiecte mici, pot bloca căile respiratorii, punând în pericol viața unei persoane. Când o persoană se îneacă cu astfel de obiecte, Manevra Heimlich poate fi aplicată pentru a determina eliminarea obiectului străin. Este considerată una dintre cele mai importante manevre de salvare a unei vieți.
Manevra Heimlich a fost inventată în 1974 de dr Henry Heimlich. Acesta a descoperit că aerul rămas în plămânii unei persoane poate fi folosit pentru a elibera un obiect străin din esofag folosind compresiuni rapide, în sus, sub cutia toracică.
Deși aceasta nu a fost primită inițial prea bine în comunitatea medicală, acum este folosită pe scară largă pentru dezobstrucția căilor aeriene.
Ce trebuie să faci atunci când o persoană de lângă tine se îneacă cu un corp străin? Cum poți să o ajuți să elibereze căile aeriene și să poată din nou respira? Cât de repede trebuie să acționezi? Sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde Mircea Albu, coordonator Anestezie Terapie Intensivă la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Trimite articolul
Xaceeasi “specialisti” spuneau ca faizer e bun..ati uitat? eu nam uitat
-
Tu doar ai uitat sa treci pe la scoala. Dar iti dai cu parerea despre vaccinuri.
De ce s-o fi numind metoda Heimlich? La noi, în meciul rural cel puțin, dar nu vad de ce nu si la oraș, aceste manevre erau cunoscute și practicate, cu mai mult sau mai puțin succes, de multă vreme. Doar că nu fuseseră formalizate într-un document științific.
-
De pe vremea dacilor, nu?
-
E numita asa de la un chirurg toracic american, căruia ii este atribuita in 1974. Voi cu cine aveați meci atunci?