Medicii de familie și cei care lucrează în ambulatoriile de specialitate au ieșit în luni dimineață în stradă din cauza reducerii bugetare, prevăzută în contractele-cadru pentru acest an. Aceștia atrag atenția că noile acte normative ar reduce drastic veniturile cabinetelor medicale. Oamenii spun că, dacă nu se vor menține măcar sumele de anul trecut, riscă să intre în faliment.
„Revendicările, de această dată, de joi, de când s-au dat pe transparență acele modificări, cu scăderea punctului, va duce la falimentarea cabinetelor de medicină de familie. În afară de taxele și impozitele care vor fi și care sunt impuse de anul acesta, vor duce la dispariție. Nu vorbim de falimentarea a 20.000 de oameni, în 10.000 de cabinete, plus angajații noștri. Va fi falimentarea României, va fi închiderea medicinei de familie, distrugerea a tot ce înseamnă dreptul la sănătate. În România de la sate nu va mai exista această posibilitate. Va exista România bogată, va exista România săracă, în care nu va mai avea nimeni dreptul la sănătate”, a declarat pentru Tion Alina Koussini, medic de familie și președintele Patronatului Medicilor de Familie Timiș.
Astfel, medicii au vrut să tragă un semnal de alarmă asupra consecințelor care ar urma, dacă se vor aproba proiectele de lege în forma lor actuală.
„Din păcate, nu este dorința noastră, este o datorie și o obligație față de pacienții noștri, care, din păcate, dacă se va întâmpla ceea ce se dorește din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la decizia guvernanților, vor ajunge să scadă veniturile cu cel puțin 30-40%, atât la medicii de familie cât și la cei din ambulatoriile de specialitate, care sunt segmentele medicale care ar trebui să acopere 90% din consultațiile de la nivel național. În această situație, sigur că suntem obligați să luăm atitudine, pentru că o parte din cabinete vor falimenta sigur, și cealaltă parte nu va face față să reziste în astfel de condiții financiare”, a subliniat medicul Mihai Sorin Iacob, președintele Asociației pentru Medicina Familiei Timiș.
Tot luni, medicii care au protestat în fața sediului CJAS au depus un memoriu, în care au solicitat sprijinul CJAS la înaintarea mai multor amendamente:
- menținerea valorii punctelor ”per capita” și ”per serviciu” la nivelul anului 2023
- asigurarea funcționării SIUI
- reducerea birocrației
- înlăturarea prevederilor care prejudiciază activitatea cabinetelor de medicina familiei din proiectele de acte normative, conform amendamentelor depuse de CNAS.
Dacă proiectele de lege vor trece fără amendamentele propuse de medici, aceștia amenință că nu vor semna un nou contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Conform reprezentanților CJAS Timiș „deocamdată proiectul este pus în transparenta decizionala, nu este definitiv. Legea prevede negocieri conform unui calendar care este afișat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate”.
O nouă ieșire în stradă a medicilor este programată pentru miercuri, la ora 12, în fața Prefecturii Timiș. Proteste similare au loc în mai multe orașe din țară.
UPDATE. Membrii Colegiului Medicilor Timiș, solidari cu medicii de familie, cei din ambulatorii și stomatologii
Colegiul Medicilor Timiș sprijină mișcările din stradă ale colegilor lor din medicina de familie, din ambulatorii și din stomatologie. Aceștia „împărtășesc preocuparea generală pentru situația critică în care se află sistemul de sănătate românesc în contextul amplu al problemelor existente, și se solidarizează cu revendicările formulate de către organizațiile medicilor de familie”.
Structura județeană atrage atenția că aceste scăderi ar putea aduce consecințe foarte grave asupra întregului sistem medical primar și că cele două ordine de ministru, care prevăd noile alocări bugetare, trebuie remediate.
„Este necesar ca decidenții să adopte măsuri care să remedieze aceste situații și nicidecum să reducă drastic finanțarea deja deficitară a acestor segmente de bază ale sistemului de sănătate în contextul creșterilor cheltuielilor cabinetelor medicale (cheltuieli cu salarii pentru personal angajat, utilități, taxe și impozite către bugetul de stat și bugetele locale), fiscalizarea crescută, și venituri majoritare din contractul cu casa de asigurări de sănătate pe care acestea au dreptul să îl acceseze în condițiile actuale de monopol”, spun cei de la Colegiul Medicilor din Timiș.
Structura reprezentativă subliniază că punctele pentru consultații și servicii medicale ar trebui să crească, nu să scadă, așa cum se arată în cele două ordine.
„Cu toate că bugetul declarat de decidenți alocat Sănătății în 2024 este mai mare, în comparație cu execuția precedentă, putem constata că resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru anumite sectoare vitale ale sistemului medical: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și stomatologie. Încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor lineale, preponderent în segmentele precizate. Această scădere este evidențiată în mesajul transmis de către Casa Națională de Sănătate: «pentru punctul per capita, se stabilește valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei».
Această propunere postată pe transparența decizională reprezintă, în termeni reali, o scădere a veniturilor pentru medicina de familie de 30%, respectiv o scădere a veniturilor în Ambulatoriu de Specialitate de 27%, în contextul scumpirilor care au avut loc în ultima perioadă, a inflației existente de peste 2 cifre și în contextul deficitului numeric foarte mare al medicilor de familie la nivel național, multiple localități fiind lipsite în prezent de îngrijire medicală primară”, mai adaugă cei de la Colegiul Medicilor Timiș.
Colegiul Medicilor Timiș mai transmite public și faptul că speră ca decidenții de la București să ia măsuri pentru a remedia această situație și că vor găsi soluții pentru ca sistemul medical să poată asigura accesul continuu la servicii medicale primare pentru populație.
foto: Tion
Trimite articolul
XBanuiesc ca sunt medici de la sat….ca tare rau arata asfara si fizic si vestimentar ….sarakii de oameni
-
Mergi la medici cu genți de firmă! La ce comentariu ai poți să te tratezi și singur.
-
Pentru postarea asta primeşti anticipat premiul Zmeura de aur a postacilor pe anul 2024 din partea tion.
Ps. Treci pe la redactie să-ţi revendici premiul( nişte haine de fițe, marca Pumba).
Politrucii genereaza nemultumiri in toate domeniile.
Aceeasi medici care lucreaza 3 din 5 zile la privat si 2 la stat cu program 3 ore/zi???
-
Nu! Sunt și medici care lucrează 100% în privat. Numai generalizați fără să știți corect despre ce este vorba. Distrug cabinetele private și apoi se plâng că nu fac față la spitale!
-
La ce tarife nesimtite sunt la cabinetele private cred sa sunt imposibil de distrus.
-
-
Du-te vezi daca sunt aceiasi si spune-ne si noua. Sau ai recunoscut macar unul din poze? Hai, ca mai gresesti pe la gramatica una alta trecem cu vederea, dar de ce nu iesi tu la un protest pentru ce te nemultumeste in sanatate? De ce nu-i reclami pe cei care nu respecta programul de lucru? Fa si tu ceva concret ionelushule, ca e plin netul de frustrarile tale agramate.
-
Nu. Medicii de familie nu lucreaza la ora, sunt platiti pentru fiecare serviciu.Iar valoarea punctului de serviciu a fost redusa masiv.
sanatatea si educatia nu sunt prioritare! pentru ca prioritar e sa offshore, sa slava, sa de-astea cu patrioate si f35-uri, sa verde eco goange! n’est-ce pas? baspas!
-
Corect expus !
vor sa treaca si spaga pe fluturas? ca sa contribuie pentru pensie? ar trebui sa nu ii lase sa lucreze si la stat si la privat
-
Ce comentariu de tot rahatul. E vorba de medicii de familie, aia care iti scriu tie trimiterea la psihiatru, care lucreaza cu 25-30 de pacienti in cele 8 ore, batrani, adolescenti, maturi, fiecare cu boala/bolile lui. Dar na, de unde nu-i cap n-ai ce sa ceri.
-
medicii de familie, adica aia pentru care mi se baga mana in buzunar cu forta si nu i-am vazut in viata mea
-
sa nici nu-ti doresti sa-i vezi, decat in ultimul moment.
-
-
Pai ca să scrie câteva rânduri, dacă le scriu și pe alea bu trebuie plătiți mai mult.
-
degeaba protestează, or să-i pună si pe ăștia sa cânte brucseleza imediat.
La ce salarii mari aveti, lucrati 3 ore in spital si restul la cabinete, mai luati si spaga, mai iesiti in strada?
Tupeu maxim
-
Total eronat comentariul! Cei de la stat stau bine mersi pe banii dvs., protestul este de catre cei care iti ofera servicii de calitate in privat si unde esti abordat civilizat fara sa platesti, doar cu bilet de trimitere.
In plandemie ce au facut? Sa studieze putina nutritie stimabilii “eroi” in halate albe.
Ptr. Mi_ha_i
Sa vezi stirea asta si sa incepi sa comentezi despre cum sunt imbracati oamenii… atat sa gandesti, oare???
Felicitari medicilor pentru daruire si sper sa traga un semnal de alarma cu aceste semnale de protest.
Cand ne alegem meseria avem o serie de factori si circumstante, insa atat timp cat de fiecare data ca si pacient trebuie sa dai bani la doctorul de familie pentru ca altfel te batjocoreste sau nu isi face treaba si ajungi in spital ca iti da vitamina C motivand ca asa a fost protocolul, in sistem ar putea sa ramana doar acei medici dedicati care vor sa isi faca meseria.
Toti doctorii vor sa fie milionari in euro
-
exact de asta protestează! Săraci lipiți și cinstiți…. vrajba asta și invidia nu ne mai lecuim niciodată. Să faci matale o școală 10-12 de facultate și apoi să te mulțumești cu sărăcie și mizerie! Halal mentalitate
E adevarat ca unii iau si 10 000 de euro pe luna ? Doar asa, ca sa stie si prostimea ce fel de protest este.
-
Fals! Este o dezinformare grosolană! Tu alegi medicul la care să mergi! Și de unde știi tu cât câștigă un medic? Și de când este judecat cineva care muncește? Caută doar medici săraci dacă asta îți dorești
-
Deci este adevarat, unii castiga si peste 10 000 de euro pe luna. Adversitatea din raspuns arata tot. Nu le mai ajung banii.
-
Pai nu aia bogati protesteaza mai hatere. Sunt si sudori care castiga 10 mii euro pe luna, pentru asta trebuie sa urâm sudorii? Tu de ce nu te faci medic? Ai fi bun de neurochirurg!🤕😁
-
-
“Și de unde știi tu cât câștigă un medic?” nu e raspuns la intrebare
-
Astia care iau apararea protestaNtilor (vorba stapanilor), ori sunt din breasla, ori sunt prost informati, ori prosti de-a dreptul! 1. Salariile din spitale sunt publice si afisate pe site-ul fiecarei unitati spitalicesti. 2. Ca sa devii medic de familie ai nevoie de minim 1000 de pacienti pe lista. Adunand costul serviciilor oferite si inmultind rezultatul cu 1000, pentru 5 ore de munca la cabinet, ca 1 ora e pauza, iar alte 2 ore sunt teren (pacienti care au nevoie de servicii medicale la ei acssa, rare cazuri), ajungi la costul final cu medicul de familie. 3. Medicii de specialitate stau 8 ore in spital, nu cei ee familie. Multi dintre ei le combina: 3 ore spital (vizite, contravizite, operatii, dupa caz), pauza o ora, apoi la cabinet.
In ambele cazuri orarul este afisat pe usa de la cabinetul privat. Pentru programul de la stat poti intreba portarul despre un anumit medic care a plecat din serviciu ca i s-a terminat programul daca este in spital su cand il poti gasii! Raspunsul il aflii si singur!
Medicii de familie, care nu fac decât sa scrie rețete și trimiteri? Care nu iau nici măcar o tensiune? Pentru ce sa câștige mai mult?
Din cate stiu medicul de familie ti-l poti alege. Al meu lucreaza foarte mult si sunt multumit de serviciile primite.
E si normal sa protesteze la ce bataie de joc e in tara asta din cauza clasei politice. Fara medici de familie si de specialitate adio adeverinte , concedii medicale , trimiteri , retete compensate etc , o sa trebuiasca sa mergem la urgente sa stam 12 ore pentru orice.