Potrivit specialiștilor de la Spitalul CF Timișoara, printr-o intervenție chirurgicală de prelevare a ganglionului santinelă, urmată un examen anatomo-patologic al acestuia, se pot detecta celulele canceroase care pot migra în cazul unui cancer de sân sau în cazul unui melanom malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele.
„Ganglionul santinelă aflat la nivelul axilei este primul ganglion în care pot ajunge celule tumorale transportate de limfă în cazul unui cancer de sân sau de membru superior. Daca acesta nu prezintă celule canceroase, nu mai este necesara eliminarea celorlalți ganglioni limfatici regionali. Cu alte cuvinte, nu se pune problema unor metastaze (răspândire) în cazul cancerelor de sân sau de piele. Ganglionul santinela este îndepărtat în cadrul unei operații și apoi analizat în laborator. În cazul în care analiza histopatologică indică o «invadare» a acestuia cu celule canceroase, medicul chirurg poate decide îndepărtarea mai multor ganglioni limfatici”, spune dr. Ovidiu Dan Ciobanas, medic primar chirurg la Spitalul Clinic CF Timișoara.
video: Spitalul Clinic CF Timișoara
Cum decurge o astfel de operație în Timișoara
La Timișoara, în primă fază, un pacient care va fi supus acestei intervenții ajunge prima dată la Spitalul Județean, unde i se injectează un radiotrasor. Ulterior, pacientul ajunge la Spitalul CFR, care are o echipă de chirurgi specializată în asemenea operații. Aici, intervenția va avea loc sub anestezie generala sau de conducere.
„Este o tehnică cunoscută de foarte mulți ani, iar noi avem posibilitatea să facem această operație fiindcă suntem dotați cu aparatura necesară începând din toamna anului trecut. Am și practic acest lucru la o serie de paciente cu cancer de sân. Intervenția are doi timpi importanți. Primul timp este cel de injectare a radiotrasorului, iar acest lucru se petrece la Centrul de Medicină Nucleară de la Spitalul Județean Timișoara. Apoi, bolnavul vine la noi la clinică (la Spitalul CF – n.r.), iar în cursul aceleiași zile sau eventual a doua zi – dar noi practicăm în aceeași zi – facem intervenția de identificare a acelui limfonodul, a-l exciza și trimite la examen histopatologic. Tehnica aduce un mare avantaj: se poate trece la un tratament mai rapid oncologic”, mai spune chirurgul Spitalului CF Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!