Reprezentanții Retim au pregătit zece reguli privind gestionarea deșeurilor în perioada pandemiei de coronavirus. Înainte să ajungem la aceste norme, cei de la Retim spun că „se va evita consumul și generarea inutilă de deșeuri (nu cumpărăm și nu gătim în exces, nu facem curățenie generală etc.)”. Mai mult decât atât, „nu se vor depozita în recipiente alte deșeuri decât cele menajere: deșeurile voluminoase și periculoase, deșeurile vegetale și deșeurile din construcții și demolări”.
Pubela neagră
Potrivit celor de la societatea de salubritate, este strict interzisă aruncarea gunoaielor în pubela neagră fără să fie folosit un sac de gunoi. Sacul trebuie să fie legat „ermetic”, este necesară spălarea mâinilor și nu trebuie atinse deșeurile care ar putea fi contaminate.
Șervețelele, batistele, măștile și mănușile se vor depozita obligatoriu în pubela neagră, pentru că nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate. De asemenea, este interzisă abandonarea de deșeuri lângă tomberoane, pentru că acestea vor rămâne acolo.
Regulile pentru pubela neagră:
„1. Este strict interzisă depozitarea deșeurile vrac (vărsate) în pubelă. Este imperios necesară folosirea sacilor de gunoi sau a oricăror pungi din folie de plastic.
2. Sacii din coșul de gunoi sau din recipientul în care se depozitează deșeurile temporar în gospodărie se vor lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului în pubelă.
3. Pentru a reduce posibilitatea de contaminare a mânerului sau a capacului pubelei este necesară spălarea mâinilor în prealabil și evitarea atingerii șervețelelor, batistelor sau a altor materiale care ar putea fi contaminate. Sunt de preferat utilizarea și deplasarea pubelei cu mănuși din latex (medicale) sau dezinfectarea cu alcool sanitar sau cu alt dezinfectant a mânerelor și a capacului.
4. Șervețelele, batistele, măștile și mănușile utilizate se vor depozita în pubela neagră și NU se vor depozita împreună cu deșeurile reciclabile (în pubela galbenă/sacul galben). Acestea nu sunt deșeuri reciclabile și nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate.
5. NU se va intra în contact sub nici o formă cu angajații Retim.
6. NU se vor depozita deșeuri lângă recipiente – acestea NU vor fi colectate”.
Reguli pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu
În județul Timiș, joi dimineață, 1.671 de persoane se aflau în izolare la domiciliu, după ce s-au întors din țări în care au fost înregistrate peste 500 de cazuri de infecții coronavirus sau au intrat în contact cu persoane care au fost infectate.
Societatea de salubritate are un set de reguli speciale pentru aceste persoane. În plus față de cele decretate pentru oamenii care sunt rugați să stea în case și să evite deplasările fără motiv bine întemeiat. Printre altele, trebuie folosiți doi saci de gunoi, iar măștile și mănușile sau șervețelele folosite se vor arunca într-un sac separat. Acest sac separat trebuie ținut în casă vreme de 23 de zile (!!!).
„7. Sacii din coșul sau recipientul în care se depozitează deșeurile reziduale temporar în casă se vor lega ermetic și vor fi introduși într-un al doilea sac care de asemenea se va lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului.
8. Șervețelele/ batistele, măștile medicale și mănușile de latex se vor depozita într-un sac separat. Întrucât virusul poate rezista până la 9 zile pe suprafețe, sacii cu șervețele, batiste, măști, mănuși se vor păstra în gospodărie până la ieșirea din izolare (14 zile) și încă 9 zile peste acest termen în plus, într-un loc sigur unde animalele de companie nu au acces”.
Deșeurile reciclabile trebuie colectate separat, în sacul galben sau pubela galbenă. Acum, mai mult ca niciodată, spun cei de la Retim, se impune colectarea separată și sortarea deșeurilor reciclabile (ambalaje din hârtie, carton, plastic și metal) de cele reziduale.
Astfel,
„9. este obligatoriu ca acestea sa fie sortate, bine curățate și strivite, pliate sau rupte înainte de a fi depozitate în pubela sau sacul galben sau, în lipsa sacului galben, în orice alt sac din plastic, transparent – sacii vor fi în mod obligatoriu legați”.
Alte reguli speciale pentru cei aflați în izolare
În plus, persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să mai respecte alte reguli speciale:
„10. Întrucât estimările specialiștilor arată că virusul rezistă pe hârtie până la 24 ore, iar pe metal și plastic între 3-9 zile, deșeurile reciclabile se vor stoca pe toată durata izolării la domiciliu (14 zile) și încă 9 zile în plus, în gospodărie (pe balcon, în cămară, în curte) în saci care sunt legați la gură și marcați cu data la care au fost închiși”.
Este extrem de important, mai atrage atenția Retim, să se depoziteze deșeurile doar în recipiente, nu în afara lor. Explicația e simplă: dacă echipajele Retim vor găsi deșeuri lângă recipiente, nu le vor colecta.
„Respectarea acestor reguli este obligatorie pentru prevenirea răspândirii Covid-19 și pentru continuitatea serviciului de colectare deșeuri menajere”, mai spun reprezentanții Retim.
Oficialii societății de salubritate spun că rămân în contact cu clienții pe canalele de comunicare online, pe site, prin adresa de e-mail contact@retim.ro și pe pagina oficială de Facebook. Se poate suna la dispecerat, la numărul 0374.885.692, de luni până vineri, între orele 7-19.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XInformatii care ar fi fost importante pe afisul electoral al lui Robu, in loc sa ne spuna cat de Honoris Pauza e el. Afisul a fost pus la intrarea blocurilor, anuntul asta e pe internet, bunica nu are.
Ce se face impotriva celor care cauta in gunoaie ?
Aceste persoane rup sacii ii golesc in tomberon si rascolesc prin gunoiul imprastiat in tomberon…
-
SUBSCRIU
Autoarea aticolului nu face diferenta intre izolare si carantina