Vineri, în prima zi de practică, echipa laboratorului de radiologie și imagistică le-a prezentat studenților aparatura din dotare, folosită în stabilirea diagnosticului.
Tinerii învățăcei au aflat când este necesară o investigație de tip computer tomograf sau un RMN, cum funcționează un ecograf ori un mamograf, au înțeles importanța unui aparat pentru determinarea densității osoase și au putut descoperi cum se realizează puncțiile mamare sub ghidaj ecografic.
„Imagistica medicală are un rol foarte important în evaluarea și confirmarea unei afecțiuni, dar și a răspunsului unui tratament. În foarte multe patologii este, practic, punctul de plecare în stabilirea diagnosticului unui bolnav.
De multe ori, când studenții mă întreabă ce înseamnă să fii un bun imagist le spun că radiologii, imagiștii pot fi asemuiți cu un detectiv. Și asta pentru că, nu de puține ori, trebuie să „scotocească”, printre zecile de imagini obținute cu ajutorul aparatelor, după „ceva ce nu e la locul lui”, pentru a descoperi indicii, dovada unei afecțiuni. Iar pentru asta nu îți trebuie doar cunoștințe medicale vaste și temeinice, ci și să ai un simț de observație ieșit din comun și să fii meticulos. Practic, trebuie să ai chemare pentru așa ceva”, spune Diana Manolescu, medic primar radiolog și director medical la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!