Medicii Spitalului CFR Timișoara menționează cele două componente ale afecțiunii a plămânilor, numită boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC):
- bronșita cronică, caracterizată prin inflamația cronică a bronhiilor
- emfizemul, care implică distrugerea țesutului pulmonar
Medicii descriu simptomele BPOC ca fiind tusea persistentă, însoțită de sputa (secreția vâscoasă eliminată prin tuse), dificultăți de respirație, senzație de sufocare, oboseala cronică și scăderea capacității de muncă.
BPOC ucide mai multe persoane anual decât cancerul pulmonar și de sân împreună. În România, peste 1,5 milioane de pacienți suferă de această boală.
Medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara ne informează că această boală nu poate fi vindecată, dar poate fi prevenită. Mai eficientă măsură de prevenție este renunțarea la fumat.
„BPOC-ul este inclus în Strategia Națională de Sănătate până în 2030, însă pacienții din România au nevoie de o prioritizare a acestei patologii. Avem nevoie de politici publice concrete. În România, aceste terapii există, însă, sunt rambursate doar în proporție de 50%. Peste opt procente din populația generală are un diagnostic de BPOC, țara noastră cheltuind anual peste 250 de milioane de lei. Fumatul reprezintă principala cauză a BPOC, însă expunerea pe termen lung la poluanți atmosferici, inhalarea de substanțe toxice la locul de muncă și factorii genetici contribuie la apariția bolii.
BPOC nu poate fi vindecată, dar aceasta este o boală prevenibilă și tratabilă. Renunțarea la fumat este cea mai eficientă măsură preventivă, iar diagnosticul precoce prin spirometrie poate face diferența în gestionarea bolii”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Medicii Spitalului CFR Timișoara spun că spirometria este testul prin care BPOC poate fi depistată, acesta măsurând capacitatea plămânilor de inspira și expira.
Multe cazuri rămân nediagnosticate, mai ales în stadiile incipiente. Astfel, pentru a evita apariția unor alte afecțiuni, cum ar fi cele cardiovasculare, există mai multe forme de tratament.
„Tratamentul include medicamente bronhodilatatoare, corticosteroizi, dar și programe de reabilitare pulmonară și, în cazurile severe, administrarea de oxigen. Vaccinarea gripală și pneumococică au și ele însă un rol important”, transmit medicii Spitalului CFR Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!