Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid bărbații sunt: cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, colorectal și de prostată. La femei, cele mai frecvente tipuri de cancer care ucid sunt: cancerul de sân, pulmonar, colorectal, de col uterin și de stomac.
Principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar sunt:
Tutunul. Fumul de tutun conține peste 7000 de substanțe chimice, cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și cel puțin 69 sunt cunoscute că provoacă cancer. La nivel mondial, consumul de tutun ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, din cauza cancerului și a altor boli. Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 25% din decese.
Poluarea mediului. S-a estimat că poluarea aerului exterior a contribuit la 4,2 milioane de decese premature la nivel mondial în 2016, dintre care 6% au fost decese cauzate de cancer pulmonar. În plus, aproape 4 milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de poluarea aerului casnic din cauza gătitului cu combustibili solizi și kerosen.
„Cauzele apariției acestui tip de cancer sunt multiple, iar cea principală e reprezentată de fumat. Riscul de apariție a neoplasmului bronhopulmonar crește odată cu numărul de țigarete fumate pe zi. De asemenea, riscul de a dezvolta un cancer pulmonar scade odată cu renunțarea la fumat. Un loc important îl reprezintă modificările aduse structurii țesutului pulmonar prin acțiunea factorilor cancerigeni. Vorbim de expunerea profesională (azbest, arsenic, crom, nichel). Alte cauze sunt reprezentate de istoricul de radioterapie”, precizează reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Simptomele apar de multe ori în stadiile terminale ale bolii. Cele mai frecvente, conform specialiștilor, sunt: tusea, care nu dispare după un tratament adecvat, hemoptizia, chiar și în cantități mici, dispneea progresiv instalată, wheezing (respirație șuierătoare), scăderea în greutate involuntară, dureri osoase, cefalee și febră.
Tratamentul cancerului pulmonar depinde de extinderea acestuia și de tipul imunohistochimic. Renunțarea definitivă la fumat ar putea duce la scăderea riscului de apariție a cancerului pulmonar.
În fiecare an, 2,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonari și alte 1,8 milioane își pierd viața din această cauză. În România, 1 român moare în fiecare oră din cauza aceleași afecțiuni, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!