Anual, la nivel mondial, tuberculoza provoacă peste un milion de decese. Această problemă de sănătate publică este întâlnită mai ales în țările în curs de dezvoltare. Comunitatea medicală internațională a numit 24 martie Ziua Mondială a Luptei Împotriva Tuberculozei, tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei patologii.
„24 martie 1882 este ziua în care doctorul Robert Koch a înștiințat comunitatea medicală despre descoperirea cauzei acestei afecțiuni, bacilul care provoacă boala. În momentul anunțului lui Koch la Berlin, tuberculoza îngenunchea Europa și continentul american. Unul din șapte oameni mureau din cauza acestei maladii. Descoperirea lui Koch a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea TB. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei reprezintă încă un mijloc de prezentare a consecințelor devastatoare asupra sănătății, dar și sociale și economice produse de această afecțiune.
Este, totodată, un îndemn pentru a intensifica eforturile de a pune capăt «epidemiei globale» de TB. Această zi a fost adoptată pentru a inspira speranța, a pune cât mai repede în practică inovațiile apărute în urma cercetărilor, a accelerării acțiunilor pentru investiții sporite, o absorbție mai rapidă a noilor recomandări ale OMS și intensificarea colaborărilor multisectoriale pentru combaterea tuberculozei”, spune dr. Adriana Socaci – medic pneumolog coordonator tehnic județean la Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.
Medicii de la nivel mondial au făcut progrese semnificative în ultimele decenii, în ceea ce privește tratarea tuberculozei. Cu toate acestea, peste 4.300 de persoane pierd lupta cu maladia, în fiecare an.
„În România, Ministerul Sănătății consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică, astfel că activitățile de combatere a răspândirii acesteia, prevăzute în Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – diagnosticul și tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacților acestora, tratamentul preventiv, activitățile de informare, educare, comunicare și suportul social sunt gratuite și urmăresc asigurarea serviciilor centrate pe pacient, în conformitate cu recomandările OMS. Readucerea Tuberculozei în centrul atenției politice trebuie să acționeze ca o oportunitate de a reconstrui diferit, folosind lecțiile învățate în pandemie, care să determine adoptarea rapidă a noilor tehnologii, a noilor tratamente și a celor mai eficiente modele de intervenție pentru combaterea TB în întreaga regiune”, adaugă dr. Adriana Socaci.
Informații suplimentare, dar și servicii medicale, la nivelul județului Timiș, se pot găsi la Dispensarul TBC, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Pe lângă profilaxie și tratament, prin acest dispensar se derulează și Programul Național de Control al Tuberculozei la nivel de județ. Detalii și programări se pot face AICI.
Trimite articolul
XTHAT MUCH ?:( NASPA
CAT ar trebui investit to naroow down to max , hai sa zicem 100 global ?