Începând din acest an, ziua de 5 iunie este dedicată supraviețuitorilor de cancer. Stabilirea prin lege a unei zile pentru cei care au trecut prin această boală cumplită vrea să transmită un mesaj de speranță, îndeosebi pentru că cancerul este asociat cu frica și moartea. Drept emblemă a acestei zile a fost ales un nufăr galben care simbolizează renașterea.
„Cancerul este un subiect care doare. Lasă urmări fizice și emoționale, cu care trăiești toată viața. Oricărui om, îi este frică de cancer. Cu atât mai mult nouă, celor care am trecut prin această boală, și pe bună dreptate, nimeni nu ne poate da o garanție că nu se va mai întâmpla. Sunt trăiri de tot felul pe care noi trebuie să învățăm să le minimalizăm, să învățăm cum să le gestionăm și, eventual, să putem să le transformăm într-un avantaj. Toată această experiență poate fi transformată într-un avantaj. Cancerul te îndeamnă către introspecție. Către decizii pe care, poate, nu ai avut niciodată curajul să le iei. Către a vedea lumea și tot ce ți se întâmplă cu alți ochi, mai frumoși. Sunt foarte multe trăiri ale pacienților care sunt neștiute. Poate din dorința lor de a-și proteja intimitatea”, spune Irina Petecel, supraviețuitor de cancer.
Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid bărbații sunt, în ordinea frecvenței, cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, colorectal și de prostată. La femei, cele mai frecvente tipuri de cancer care ucid sunt: cancerul de sân, pulmonar, colorectal, de col uterin și de stomac.
Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 25% din decesele cauzate de cancer.
Pe aceeași temă:
Între 30-50% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Care sunt factorii de risc
Citiți principiile noastre de moderare aici!