De Ziua Națională fără Tutun, fumătorii sunt sfătuiți să renunțe la țigări pentru o zi. Acest gest simbolic poate fi primul pas spre renunțarea definitivă. Medicii spun că un fumător pierde, în medie, 11 minute din viața pentru fiecare țigara aprinsă.
Medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara ne spun că, potrivit statisticilor, în România aproape 31% dintre bărbați și peste 7% dintre femei fumează zilnic. Este alarmant pentru medici și că a crescut numărul tinerilor care fumează, 12,4% dintre fumători devenind dependenți înainte să împlinească 14 ani.
Medicii Spitalului CFR Timișoara informează că după doar 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și ritmul cardiac încep să revină la valori normale. La un interval de 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge, iar cel de oxigen revine la normal. După 24 de ore, riscul unui atac de cord începe să scadă, acestea fiind primele semne că organismul începe să se vindece.
Pe lângă cancerul pulmonar, medicii mai enumeră alte boli cauzate de fumat, și anume BPOC, infarctul miocardic și accidente vasculare.
„Substanțele chimice din țigări afectează aproape fiecare organ al corpului și sunt factor principal la dezvoltarea unor boli grave: boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli oncologice, fumatul fiind principala cauză de producere a cancerului pulmonar, boli gastrointestinale și afecțiuni ale sistemului nervos. Dependența de nicotină este foarte puternică, comparabilă cu a altor droguri tari, și se instalează foarte rapid.
Astfel, deși începe ca un moft sau o joacă, persoanele care inițiază consumul de tutun vor deveni destul de repede dependente. Nicotina ajunge la creier în câteva secunde și duce la o descărcare de dopamină, care va induce o stare de bine și de relaxare. După un timp, nivelul nicotimiei și al dopaminei scade, astfel că se cere o nouă țigară sau un alt produs care conține tutun. Iar renunțarea devine din ce în ce mai grea.
Din păcate, cei mai mulți fumători renunță la tutun când apar primele semne ale unei afecțiuni”, spune S.L. dr. Monica Marc, medic primar pneumolog de la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!