Vineri, 24 februarie, de la ora 20, Pensiunea Anette din satul Covaci, comuna Sânandrei, va găzdui evenimentul „Să ne iubim pe româneşte. Sărbătoarea Dragobetelui”. Cei prezenţi vor avea parte de muzica românească de dragoste, interpretată în direct, un meniu special cu bucate româneşti, o prelegere despre semnificaţia acestei zile şi alte surprize pregătite de organizatori cu prilejul acestei zile.
Despre Dragobete
Sărbătoarea zeului tinereţii, al veseliei şi al iubirii în mitologia românească, Dragobetele, coincide din punct de vedere al calendarului ortodox cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Legenda spune că acest „Cap de primăvară”, cum i se mai spune lui Dragobete, nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile pe care le întâlnea în cale, de aici şi zicala : „Dragobetele sărută fetele!”.
Dragobetele ocroteşte şi poartă noroc îndrăgostiţilor, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc. În 24 februarie, de Dragobete, natura se trezeşte la viaţă, păsările îşi fac cuib, iar oamenii se îndrăgostesc.
Tradiţia spune că în ziua de Dragobete fetele strângeau zăpadă proaspată, o topeau şi se spălau cu apa astfel obţinută pe cap şi pe faţă, crezând că vor avea părul şi tenul mai frumoase. Este obligatoriu ca în ziua de Dragobete bărbaţii să se afle în relaţii bune cu persoanele de sex feminin, nu au voie să le necăjeasca şi nici să se certe cu acestea dacă nu vor să aibă parte de o primăvară cu ghinioane şi un an deloc prielnic. De Dragobete, atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli şi de a se iubi româneşte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!