Sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 12, se anunţă un nou festival la Pensiunea Anette din satul Covaci, comuna Sânandrei. La numai 6 kilometri de Timişoara, Covaciul va ridica la rang de festival, în acest sfârşit de săptămână, peştele şi preparatele din peşte. Festivalul dezlegării la peşte este dedicat celor care ţin postul Crăciunului, fiind organizat într-o zi de ”dezlegare la peşte”. Vor fi pregătite şi oferite spre degustare numai preparate din peşte, mâncăruri preparate de bucătarul Călin Lump, deţinătorul unui loc pe podiumul de anul trecut al concursului naţional al bucătarilor desfăşurat la Brașov.
Atmosfera muzicală va fi întreţinută de ansamblul condus de Ghiţă Berinde. Intrarea este liberă la acest eveniment.
Despre peşte
Dacă în cazul altor tipuri de carne este necesar un timp mai lung de fierbere, înaintea introducerii legumelor, cu peştele totul este de la… coadă la cap. Pentru început se pregătesc prin fierbere legumele: cartofi, ceapă, morcovi etc., după care se adaugă bucăţile pregătite de peşte.
Statisticile au demonstrat faptul că un consum săptămânal de peşte face o mare „favoare” inimii. Peştele conţine proteine, iar colesterolul se găsește într-o cantitate de trei ori mai mică decât în carnea slabă.
Cum alegem peştele?
De la piaţă sau magazin e important să știi să îl alegi. Cea mai bună metodă este să cumperi peştele viu. Pentru determinarea prospeţimii există câteva detalii care cu siguranţă pot ajuta în acest sens: un miros prea de „peşte” nu e bun, ochii unui peşte proaspăt sunt transparenţi şi convecşi, branhiile sunt de culoare roz sau roşie, carcasa trebuie să fie neapărat elastică – atunci când presezi cu degetul trebuie să se formeze un şanț care apoi să dispară, iar peştele proaspăt se scufundă în apă, în timp ce cel stătut pluteşte.
Corina Eva
Citiți principiile noastre de moderare aici!