La numai 6 km de Timişoara, pofticioşii sunt aşteptaţi, în acest week-end, la prima ediţie a Festivalului Papanaşilor. De la ora 12, Pensiunea Anette, din localitatea Covaci, găzduieşte primul eveniment dedicat în exclusivitate deliciosului desert. Programul artistic va fi completat cu un concert Vasile Mardare.
Sub forma unor găluşte dolofane peste care se scurge în valuri amestecul de smântână şi dulceaţă, papanaşii reprezintă desertul preferat. Multe reţete îi prezintă sub forma unui inel, ce se servesc fie cu smântână, fie cu gem, fie pudraţi cu zahăr. Totuşi, indiferent de formă, modul de preparare este acelaşi, iar rezultatul final ţine de creativitatea şi imaginaţia fiecărei gospodine.
Legenda papanasilor
O legendă spune că, un căpitan danez, având nevoie de ambele mâini pentru a struni cârma, şi-a înfipt gogoaşa din care mânca într-una dintre spiţele acesteia. Fără să-şi dea seama, a eliminat o problemă destul de frecventă şi neplăcută a gospodinelor, legată de coacerea interiorului gogoşilor.
Spre deosebire de gogoşile clasice făcute cu făina, în aluatul pentru papanaşi se adaugă gris şi brânză de vaci. Acestea, frăgezesc compoziţia desertului. Adevăraţii papanaşi româneşti, de origine moldavă, sunt cu siguranţă cei prăjiţi. Papanaşii fierţi îşi găsesc originile în bucătăriile autro-ungare, şi îi putem regăsi nu doar la Cluj, Carei sau Zalău ci, mai cu seamă, în restaurantele din Budapesta şi Viena. Tot pe bază de brânză, însă în amestec cu griş şi ou, fără să fie prăjiţi, papanaşii fierţi reprezintă o variantă mai delicată şi mai dietetică a acestui desert.
Citiți principiile noastre de moderare aici!