S-au deplasat în localitatea Trabia: directorul şcolii prof. Minnich Iosif, prof. Minda Octavian-Horia – coordonatorul echipei de proiect din şcoala din Sînandrei, prof. Popovici Simona-Liliana, prof. Mihai Cristina şi institutor Burileanu Maria. Şcoala colaborează astfel pentru ridicarea calităţii actului educaţional cu alte şapte echipe ale şcolilor partenere: Ecole élémentaire de Saint Gérand-de-Vaux şi Ecole Primaire Felicien Barthoux Bellenaves din Franţa, Zespół Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 13 Gdansk – Polonia, Söğüt 100. Yıl Atatürk İlköğretim Okulu Bilecik – Turcia, Stepaside School, Pembrokeshire – Ţara Galilor -Marea Britanie, Gimnaziul nr. 8 din Trikala – Grecia, dar şi o altă echipă din România, de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa.
Profesorii din şcoala de la Sînandrei au vizitat şcoala din Trabia unde au asistat la cursuri, au stat de vorbă cu colegii lor italieni şi chiar cu copii proveniţi din România. Uniforma şcolară este prezentă în mod obligatoriu pentru elevii din şcoala italiană, după cum i-au informat gazdele.
În cadrul atelierelor de lucru, dascălii au promovat elemente de cultură românească prin faptul că au adus în atenţia ţărilor partenere poveşti ale românilor şi autorii acestora.
În cadrul unui schimb intercultural, copiii din şcolile partenere urmează să primească cărţi din literatura pentru copii ce conţin poveşti cu animale specifice altor ţări europene. Astfel, personajele din poveştile europene vor deveni familiare pentru copiii din România, iar copiii din ţările partenere vor putea cunoaşte personaje ale poveştilor românilor.
„Am avut ocazia să asistăm la o activitate desfăşurată în afara sălilor de clasă unde, pornind de la o poveste, copiiilor li se transmiteau elemente de educaţie civică”, povesteşte directorul şcolii din Sînandrei, Minnich Iosif .
Întâlnirea cu autorul de cărţi de literatură pentru copii Carlo Carzan, a constituit o ocazie prin care participanţii au descoperit că, acesta adaptează în versiune pentru copii basmele culese de către Giuseppe Pitre (autor a peste 25 de volume de basme şi folclor sicilian, scrise însă într-o manieră mai dură, fiind destinate adulţilor).
Activitatea din cadrul Centrului Cultural Polivaent , Biblioteca din Trabia, le-a oferit ocazia să răsfoiască cărţi din literatura italiană împreună cu gazdele.
Evenimentul a constituit prima mobilitate din cadrul proiectului ce se va desfăşura pe parcursul a doi ani, urmând ca profesori din şcoala timişeană să viziteze unităţile de învăţământ din Gdansk – Polonia şi din Pembrokeshire – Ţara Galilor în anul 2012.
La finalul acestui proiect, în luna mai 2013, Şcoala din Sânandrei va fi gazdă a tuturor echipelor partenere, şcolii timişene revenindu-i misiunea de a edita materialele finale .
Citiți principiile noastre de moderare aici!