„Întâmpinăm cu multă bucurie duhovnicească zilele de praznic ce se apropie, zilele oraşului, urmate de ziua hramului bisericii când vom primi în dar, pentru a rămâne de-a pururi în biserica noastră, părticele din moaştele Sfântului Mare Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, patronul spiritual al oraşului. Am salutat, încă de la început, ca deosebit de benefică pentru oraş această iniţiativă, ce aparţine d-lui primar Dănuţ Groza şi ne arătăm recunoştinţa şi aducem totodată mulţumirile noastre Sfintei Arhiepiscopii a Timişoarei şi în special Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanu, Episcopul nostru Vicar”, declară protopopul Gheorghe Sutac.
“Mă bucur că am reusit să aducem moaştele în oraşul nostru chiar de zilele oraşului. Pot spune ca trăim o mare minune pentru Sânnicolau Mare. Moaştele vor rămâne definitiv în biserica din Sânnicolau Mare şi oamenii se vor putea reculege în acest loc sfânt“, spune primarul Dănuţ Groza. Prin viaţa deosebită pe care a dus-o, prin nenumăratele fapte bune şi minuni săvârşite, Sfântul Nicolae este prăznuit de către creştini în fiecare an în 6 decembrie. Este patronul Greciei, al Rusiei, dar şi a mai multor oraşe, printre care se numără şi Sânnicolau Mare. Chiar numele oraşului poartă, în etimologia lui, numele acestui mare sfânt al creştinătăţii.
Sfântul Nicolae a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian şi, încă din tinereţe, s-a dăruit întru totul lui Dumnezeu, prin fapte bune şi minuni. Din anul 1087, moaştele Sfântului Nocolae sunt păstrate la loc de cinste într-o biserică din sudul Italiei, la Bari. Ele iniţial au fost păstrate în Mira, acolo unde sfântul a slujit ca episcop, dar un grup de cruciaţi italieni au dus moaştele la Bari, unde în anul 1197 s-a construit o biserică ridicată în cinstea Sfântului Nicoale. Se păstrează mâna dreaptă a sfântului, mână cu care tradiţia spune că l-a mustrat pe Arie atunci când a apărat dreapta credinţă la Sinodul I ecumenic din anul 325.
Citiți principiile noastre de moderare aici!