Prima vizită a fost cea efectuată la sediul unei societăţi comerciale din orașul Sânnicolau Mare, societate care deține în proprietate și exploatează pentru producția vegetală 4.500 ha de teren arabil. Managementul societății a prezentat studenților istoricul investițiilor realizate prin fonduri nerambursabile, istoric care a cuprins două etape esențiale: investiția în utilaje agricole prin fonduri SAPARD, respectiv integrarea în aval prin construirea de spații de depozitare și a unei unități de procesare (prin măsura 123 din PNDR).
Următoarea oprire a fost cea de la sediul Primăriei Comunei Periam. Reprezentanți ai autorităților locale au oferit informații cu privire la investițiile publice realizate, planul de investiții pentru perioada următoare, modul de luare a deciziei de investire în domeniul public în condițiile în care efectele așteptate ale investițiilor au o natură socială, greu cuantificabilă.
La sediul unei alte societăţi comerciale, studenții au avut ocazia să testeze produsele de patiserie realizate în cadrul unității de panificație și patiserie a firmei (unitate modernizată prin fonduri nerambursabile în cadrul măsurii 123 din PNDR). În dialogul cu managerul general al firmei au fost abordate teme precum cea a eficienței investițiilor, dar și cea a tehnicilor de management în domeniul resurselor umane.
Ultima firmă vizitată are în exploatare o livadă de pomi fructiferi de 80 ha și o hală de depozitare a fructelor și de fabricare a sucului de mere. Au fost discutate probleme legate de managementul riscului în pomicultură, dar și de posibilitățile de penetrare a pieței și competiția cu produsele oferite de companiile străine.
Ultima parte a acțiunii a avut loc la sediul Biroului Regional Vest al Unității de Sprijin a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală. Au fost analizați factorii de succes determinanți pentru investițiile vizitate. Personalul USR a realizat o prezentare a posibilităților de finanțare oferite prin PNDR, a pașilor de urmat în vederea obținerii finanțării nerambursabile și implementării investiției, dar și a rolului esențial al specialiștilor în management în aceste demersuri. Un expert din partea unei bănci din România a prezentat studenților perspectiva bancară în privința investițiilor realizate prin fonduri nerambursabile, detaliind principiile care stau la baza analizei de credit.
Acțiunea a avut un caracter multi-cultural, imprimat de implicarea unor studenți din România, Camerun sau Congo, a unor firme cu capital italian sau german și a unei bănci cu capital francez.
Acțiunea a fost organizată de Biroul Regional Vest al Unității de Sprijin a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală împreună cu Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor. Scopul vizitelor a fost acela de a acorda studenților posibilitatea familiarizării cu problematica investițiilor în mediul rural, în condițiile în care implicarea viitoare a tinerilor specialiști în domeniul managementului va fi esențială în dezvoltarea comunităților rurale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!