Timișoara va găzdui la finele acestei săptămâni peste 350 de jucători din 30 de țări, printre care se numără și mai bine de 30 de Mari Maeștri Internaționali. Concursul de șah Timișoara Grand Prix Rapid 2023 – Memorialul Cristina Foișor este un eveniment cum nu a mai existat în ultimii 33 de ani în orașul nostru, potrivit lui Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
„Consiliul Județean Timiș finanțează competiția cu 100.000 de lei pe Agenda sportivă de drept privat. În acest an foarte important pentru noi, în care avem foarte multe evenimente culturale, iată că putem să aducem și evenimente sportive de mare anvergură în orașul Timișoara, cum a fost și Campionatul internațional de volei pe plajă. Mulțumim foarte mult Federației Române de Șah pentru că a ales să organizeze acest eveniment în Timișoara, pentru implicarea de care dă dovadă, pentru anvergura evenimentului. Șahul este al treilea sport după numărul de legitimați din țară, după fotbal și baschet. Cu atât mai mult ne motivează să vă sprijinim în continuare, pentru că spuneați că aveți și alte proiecte pe viitor pe care doriți să le depuneți și noi vă garantăm că vă susținem în continuare din partea Consiliului Județean pentru proiecte, cu atât mai mult cât le faceți în județul nostru”, a precizat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Ovidiu Foișor, soțul regretatei șahiste Cristina Foișor, răpusă în anul 2017 de o boală necruțătoare înainte să împlinească 50 de ani, a declarat că în ultimii ani mișcarea noastră șahistă a luat un avânt nemaipomenit.
„Aș vrea să mulțumesc actualei conduceri a Federației Române de Șah că a avut această idee și a reușit să o includă în marele circuit Grand Prix România. Anul acesta a inclus și orașul Timișoara. De asemenea, s-a gândit să dedice acest turneu memoriei celei ce a fost Cristina Foișor. Îl privesc ca pe un eveniment deosebit, de mare anvergură internațională și sunt convins că va lăsa urme. În primul rând, Cristina Foișor a fost soția mea și eu sunt șahist de performanță, am participat la evenimente importante. A fost, cel puțin până în prezent, jucătoarea noastră cu cele mai multe rezultate bune internaționale și chiar și naționale. A avut 35 de ani dedicați șahului, hai să nu zic profesioniști, când era mică era amatoare. A început pe la 13 ani să joace în concursuri oficiale, a câștigat titluri la juniori, a participat la 14 olimpiade șahiste. (…) A ieșit campioana Uniunii Europene în 2007, a avut foarte multe participări la campionatele europene, individuale, care se țin an de an. Pot doar să mai adaug că, în afară de latura sportivă, Cristina era o persoană deosebit de sensibilă, care iubea arta și a scris și poezii. S-a dedicat și activităților cu copiii, le-a organizat multe concursuri la Petroșani pentru că era orașul ei natal”, a afirmat Ovidiu Foișor.
Timișoreanul Alin Berescu, vicepreședintele Federației Române de Șah, Mare Maestru Internațional, antrenor, organizator, multiplu campion național, a declarat, joi, la Timișoara că trendul șahului în orașul nostru, în ultimii ani, în general nu a fost în direcția dorită.
„Chiar dacă m-am mutat un pic în București, deoarece acolo ne-a tras activitatea pe care o desfășurăm în ultimii doi ani, nu am uitat de unde am plecat și, de aceea, e cumva și o ambiție personală de a mea să reușesc să fac ceva pentru șahul timișorean, ceva ce poate nu am avut eu când am fost copil și, de aceea, am multe idei și proiecte pe care aș vrea să le mai dezvoltăm în Timișoara, dar toate vin pas cu pas. Deocamdată este foarte important că reușim să avem un asemenea eveniment important în Timișoara.
Este, practic, al doilea an în care Federația Română de Șah organizează circuitul Grand Prix România, un circuit care conține cinci etape din cadrul circuitului plus o etapă finală unde se vor întâlni câștigătorii din primele cinci ediții. Acum, în Timișoara, va fi etapa a treia din cadrul acestui circuit și de aceea am profitat de această ocazie să comemorăm și memoria Cristinei Foișor, marea maestră din Timișoara, despre care pot spune cu mândrie că am avut onoarea să fiu coleg mulți ani cu dânsa la clubul CSM AEM LUXTEN Timișoara, care, din păcate, acum câțiva ani și-a încetat activitatea, dar niciodată nu-i târziu să revigorăm, după cum spuneam, valoarea șahului timișorean, apusă de ceva vreme. Cred că suntem pe drumul cel bun. Vom avea în această ediție, care va fi în perioada 5-6 august, peste 350 de participanți din aproximativ 30 de țări. Vom avea 33 de Mari Maeștri care vor veni să se dueleze. De asemenea, 12 Mari Maeștri, ceea ce nu știu când s-a mai întâmplat în ultima vreme, cel puțin din memoria mea post-decembristă nu țin minte să fi fost un turneu de asemenea anvergură”, a afirmat Alin Berescu, vicepreședintele Federației Române de Șah.
Gabriel Grecescu, secretarul general al Federației Române de Șah, de asemenea timișorean, a precizat că este foarte important ca federația să ajungă în toate zonele țării, însă la Timișoara implicarea este emoțională și sentimentală. Potrivit acestuia, fondul de premiere depășește suma de 30.000 de euro.
„Începând din această toamnă, șahul va deveni materie opțională în școlile din toată țara și acolo avem doi parteneri care ne ajută să ajungem și să dotăm toate aceste proiecte”, a spus Gabriel Grecescu, secretarul general al Federației Române de Șah.
Concursul Timișoara Grand Prix Rapid 2023 – Memorialul Cristina Foișor va debuta sâmbătă, 5 august, la ora 14:30 la CRAFT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!